Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne ait kömür ocağında 14 Ekim'de meydana gelen grizu patlamasında 42 madenci hayatını kaybetmişti. Maden şehitlerinin isimlerinin yaşatılması için Karabük Üniversitesi’nde bugün fidan dikme etkinliği yapıldı.

Etkinliğe, Karabük Valisi Fuat Gürel, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Cumhuriyet Başsavcısı Koray Kesgin, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Garip Gümüş, İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, faciada yaşamını yitiren madencilerin aileleri, Muharip Gaziler Derneği üyeleri ve öğrenciler katıldı. 

"42 MADEN ŞEHİDİMİZİN İSİMLERİ BURADA ANILSIN İSTEDİK"

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, "Karabük ilinin yanı başında, Bartın Amasra'da ekim ayında gerçekleşen maden kazasında yaşamını yitiren 42 maden şehidimiz anısına burada toplandık. Biz Karabük Üniversitesi olarak, Sırma Oya Tekvar hocamın öncülüğünde, maden şehitlerimizin adını yaşatmak için ağaç dikme töreni düzenledik. Onların her birinin ismini kendi ağaçlarının başına asarak uzun yıllar burada korumak ve anmak istedik" dedi.

"BARTIN, ZONGULDAK VE KARABÜK'TE AYNI ŞEKİLDE HİSEDİLDİ"

Karabük Valisi Fuat Gürel ise şunları söyledi:

"Bu fidanlar, şehitlerimizin ruhu ile beraber geleceğe taşınacaklar. Bu fidanlar büyüdükçe gençlerimiz onların gölgesinde şehitlerimizi anmış olacak ve şehitliğin ne olduğunu gelecek nesillere o fidanlarla taşımış olacağız. Bu, sadece Bartın'ın, Amasra'nın acısı değil, tüm ülkemizin acısı. Bu acı, bir elmanın üç yarısı diyebileceğimiz Bartın, Zonguldak ve Karabük'te aynı şekilde hissedildi.''

Maden şehitlerinin aileleri, etkinlikte duygu dolu anlar yaşadı. Aileler, şehitlerin isimlerinin yazıldığı plakaları fidanların dibine dikerken gözyaşlarına hakim olamadı. 

"HABERİ ALDIĞIMIZ ANDAN İTİBAREN BİR ÜMİT BEKLEDİK"

Amasra’daki maden faciasında yaşamını yitiren Ferhat Poyraz'ın maden emeklisi babası Mehmet Poyraz, "42 şehidimizin ailelerinin başı sağ olsun ve herkesten Allah razı olsun. Haberi aldığımız andan itibaren bir ümit bekledik, ana baba günüydü orası. Duyduğumuzda fenalaştım ve 4 saat hastanede kaldım, döndükten 2 saat sonra da vefat ettiğini öğrendim" dedi.

Berkay Pınaroğlu'nun babası Nazif Pınaroğlu ise "Geriye acılı bir anne, bir baba kaldı, başka bir şey kalmadı. Bir şehit babası ve annesi olarak gururluyuz" diye konuştu.

Fidan dikiminin ardından aileler, protokol üyeleri ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.