Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nün raporu, çocuklara yönelik denetimsizliği gözler önüne serdi.

“MEB dışındaki kreşlere devam eden okul öncesi çağındaki çocukların kayıtlarının sağlıklı tutulamadığı" kaydedilen raporda, “Bu kurumların açılış standartları, denetimleri ve kayıtlarının tek veri tabanında toplanmasının sağlanması gerekmektedir” denildi. Bakanlık ayrıca, 4-6 yaş Kuran kurslarındaki çocuk sayısına ise “Veri bulunmamaktadır” yanıtını verdi

"OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN KAYITLARI SAĞLIKLI TUTULAMAMAKTADIR"

Raporda 3-5 yaş grubunda okullaşma oranının oldukça düşük olmasının yanı sıra okulöncesi eğitim çağındaki çocuklara ilişkin denetimsizlik de ortaya çıktı. MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nün 2020 faaliyet raporunda, bakanlık dışındaki kreşlere devam eden çocuklara yönelik “denetimsizlik” tespiti yer aldı. “Bakanlığımız dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlardaki kreşlere devam eden okulöncesi çağındaki çocukların kayıtları sağlıklı tutulamamaktadır” saptaması yapılan raporda, “Bu kurumların açılış standartları, denetimleri ve kayıtlarının tek veri tabanında toplanmasının sağlanması gerekmektedir” denildi. 

"KONUYA İLİŞKİN VERİ YOK"

Eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, 5 Temmuz’da 4-6 yaş Kuran kurslarında okuyan çocuklara yönelik verilen bir soru önergesine yanıtı da dikkat çekmişti. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın, “2018-2020 yılları arasında Türkiye’de, iller ve ilçeler bazında, 4-6 yaş Kuran kurslarına katılan kız ve erkek öğrenci sayısı kaçtır?” sorusunu yanıtlayan Selçuk, “Bakanlığımızda, soru önergesinde ifade edilen konuya ilişkin veri bulunmamaktadır” ifadelerini kullanmıştı.

YETERLİ BÜTÇE YOK

Öte yandan, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nün raporunda, genel müdürlüğe, faaliyetlerini gerçekleştirebilecek yeterli bütçenin ayrılmadığı, ayrılan bütçenin büyük kısmının ise personel bütçesi olduğu belirtildi. İktidarın bitireceklerini vaat ettiği ikili öğretim, genel müdürlüğün zayıf yönleri arasında gösterilirken, çözüm yolu olarak da derslik yapımının sağlanması gerektiği kaydedildi. Raporda, kaynak aktarılamadığı için Ar-Ge faaliyetlerinin de yapılamadığı kaydedildi. 

"DEĞERLER EĞİTİMİ" VURGUSU

Öte yandan, iktidara yakınlığıyla bilinen vakıf ve derneklerin okulöncesinde uygulanmasını istediği “değerler eğitimi” de rapora girdi. Öneriler kısmında, okulöncesi eğitim ve ilköğretim çağındaki öğrenciler için değerler eğitimi konusunda çalışmaların yapılması istendi. Raporda, ayrıca, “Okullarımızda öğrenci yaralanma ve ölüm vakalarının ortaya çıkmaması için fiziki güvenliğin üst düzeye çıkarılması gerekmekte” denildi.