360 Ek Gösterge'nin kanun teklifine ilk imzayı TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Abdullah Güler atmıştı. 57 maddelik kanun teklifi ile en düşük 2.500 lira olan emekli aylığı 3.000 liraya yükseltilecek.

ÖĞRENCİ AFFI

Yükseköğretim kurumlarında hazırlık, önlisans, lisans, lisansüstü öğrenim gören öğrencilerden kendi isteğiyle ilişikleri kesilenler dâhil olmak üzere bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren dört ay içinde başvuruda bulunmaları şartıyla 2022-2023 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilecek.

Düzenlemeden terör suçu ile kasten öldürme, işkence, eziyet suçu, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçundan mahkûm olanlar ile terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisaki yahut bunlarla irtibatı nedeniyle ilişiği kesilenler yararlanamayacak.

Ayrıca, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte askerlik görevini yapmakta olanlar terhislerini takip eden 2 ay içinde bu haktan yararlanabilecek.

ÖĞRETMEN, POLİS, SAĞLIKÇILAR VE DİN GÖREVLİLERİ

Teklife göre, tüm memurların ek göstergelerine 600 puan eklenmesi öngörülüyor. Buna göre, öğretmen, polis, sağlık çalışanları ve din görevlilerinin ek göstergeleri 3600'e yükseltilecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 3.000 LİRA OLACAK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın maaşına yüzde 40,4 oranında yapılması tartışmaları sonrası bu ödeneğin ek bütçeden çıkarılmasını istemesi üzerine torba kanun teklifiyle yeni bir düzenlemeye gidildi. Buna göre, TBMM Başkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, bakan ve milletvekillerinin maaşlarından emeklilik için yapılacak prim kesintilerinin hesabında 9000 göstergenin kullanılması öngörüldü. En düşük 2.500 lira olan emekli aylığının 3.000 liraya yükseltilmesinin önü açıldı. Tüm belediye başkanları makam/temsil ve görev tazminatlarından faydalanabilecek.