30 sivil toplum örgütü ortak açıklama yaparak “Bayındır Ailesi’nin adalet arayışında yanında olduğunu” duyurdu ve Anadolu 31. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılacak duruşmayı izlemeye davet etti.

İstanbul 'un Ataşehir ilçesinde bulunan Mustafa Kemal Paşa Mahallesi’nde Roman kökenli Resul Bayır, iddiaya göre, 31 Mayıs 2022 tarihinde, saat 19.30 sularında katıldığı bir düğünü dağıtmak isteyen kolluk kuvvetleri tarafından gözaltına alındı. Resul Bayır, oğlu Hüseyin Bayır ile birlikte götürüldüğü Mustafa Kemal Paşa Polis Merkezi’nde iddiaya göre işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. Bayır, ayrıca Roman kimlikleri nedeniyle ırkçılığa maruz kaldıklarını da öne sürdü. Baba ve oğlu, kendilerine tehdit ve işkenceyle tutanak imzalatıldığını da iddia ederek polislerden şikayetçi oldu.

BABA, OĞUL HAKKINDA İDDİANAME HAZIRLANDI

Polislerin haklarında işlem yaptığı Resul ve Hüseyin Bayır hakkında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma yürütüldü. Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede 31 Mayıs 2022 tarihinde düğünden kaynaklanan gürültü ihbarı üzerine Ataşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis memurlarının düğün yerine gittiği ve düğün sahiplerini ikaz ettikleri anlatıldı. İddianamede, Resul Bayır’ın polislere, “Siz kimsiniz bu düğünü dağıtacaksınız. Ben saat 11.00’e kadar buradayım. Cesaretiniz varsa gelin dağıtın. Bana sıkın, beni vurun. Yoksa ben sizi vururum size sıkarım” şeklinde sözler söylediği, polislerin de Resul Bayır’ı işlem yapmak için götürmek istedikleri kaydedildi.

HAKARET İÇERİKLİ SÖZLER SÖYLEDİKLERİ İDDİA EDİLDİ

Hüseyin Bayır’ın da polislere, “Buraya adam yığıp polisleri sinkaf edeceğim” şeklinde tehdit içerikli ifadeler kullandığı belirtilen iddianamede, baba ve oğlunun polis aracına bindirilmeye çalışıldığı, Resul Bayır’ın, “Sizler, Cumhurbaşkanının köp…. Tayyip’in köp… kendinizi ne sanıyorsunuz” diye konuştuğu aktarıldı.

İFADESİNDE ALKOLLÜ OLDUĞU İÇİN KÜFÜRLÜ KONUŞMUŞ OLABİLECEĞİNİ SÖYLEDİ

İddianamede, Resul Bayır’ın ifadesinde, olay sırasında alkollü olduğu için küfürlü konuşmuş olabileceğini ve tam olarak ne söylediğini hatırlamadığını söylediği kaydedildi. Hüseyin Bayır’ın ise verdiği ifadede, babasını polis aracına almak istediklerinde polislere, babasını boş yere aldıklarını söylediğini, babası kaçmaya başlayınca kendisini de aldıklarını söylediği belirtildi.

3’ER YILA KADAR HAPİS İSTENDİ

Hazırlanan iddianamede, Resul ve Hüseyin Bayır hakkında “kamu görevlisine karşı hakaret” ve “kamu görevlisine karşı görevi yaptırmamak için direnmek” suçundan 4 yıl 6’şar aydan 3’er yıla kadar hapis cezası talep edildi.

DURUŞMA YARIN YAPILACAK

İddianame, Anadolu 31. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Baba Bayır ve oğlu, yarın hâkim karşısına çıkacak.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ, BAYIR AİLESİYLE DAYANIŞMA İÇİNDE OLDUKLARINI BELİRTTİ

Roman Hafıza Çalışmaları Derneği (Romani Godi) ve Avrupa Roman Hakları Merkezi (ERRC), sürecin takipçisi olduklarını söyleyerek, hak savunucularını Roman karşıtlığına (Antigypsyism) karşı dayanışmaya davet etti. Romani Godi, Bayır ailesiyle dayanışma metnini sivil toplum örgütlerinin imzasına açtı. Dayanışma metninde şöyle denildi:

“30 imzacı sivil toplum örgütü, Bayır ailesiyle dayanışma içinde olduğunu ve Bayır ailesinin adalet arayışı sürecinde dayanışma içinde olduğumuzu bildirirken, Adalet Bakanlığı’na, İçişleri Bakanlığı’na ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.

MAĞDUR AİLE SANIK DURUMUNA GETİRİLDİ: İşkenceye, antigypsyisme ve ırkçı söylemlere maruz bırakıldıklarını belirterek şikayetçi olan Bayır ailesinin şikayetleriyle ilgili kolluk görevlileri hakkında iddianame hazırlanmamış iken savcılık ‘hakaret’ ve ‘görevi yaptırmamak için direnme’ iddialarıyla adalet arayışındaki Roman aile hakkında ceza isteminde bulunarak mağdur aileyi sanık durumuna getirdi.

BAYIR AİLESİYLE DAYANIŞMA İÇERİSİNDEYİZ: Dezavantajlı grupların ağır insan hakları ihlallerine karşı baskı altında hissetmelerine neden olabilecek uygulamalar kaygı vericidir. Derin yoksulluk ve antigypsyism kıskancında, adalet arayışındaki Bayır ailesi özelinde Roman toplumunun hedef alındığı yargılamaya karşı aşağıda imzası olan sivil toplum örgütleri olarak Bayır ailesiyle dayanışma içerisindeyiz. Bayır ailesine dönük yargılamada ve ailenin suç duyurusu sürecindeki soruşturmada yargı bağımsızlığı güvence altına alınmasına, ağır insan hakları ihlallerinden olan işkence suçuna karşı tolerans gösterilmemeli.

İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE İDDİALARI ETKİN ŞEKİLDE ARAŞTIRILMALI: Özellikle kapalı kurumlardaki işkence ve kötü muamele iddiaları etkin şekilde araştırılmalı, önleyici çalışmalar yürütülmeli. Adalete erişimde dezavantajlı grupların yaşadığı engellemelerin ortadan kaldırılmasına, antigypsyismle ve ayrımcılıkla mücadelede etkin mekanizmaların oluşturulmasına, mağdurların iyi olma halini korumaya yönelik iyileştirici ve güçlendirici mekanizmalar oluşturulmasına dönük adımlar atılmasını için Adalet Bakanlığı’na, İçişleri Bakanlığı'na ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) sorumluluklarını hatırlatmaya yönelik çağrıda bulunuyoruz. 17 Ocak Salı Günü (yarın) saat 9.55’te İstanbul Anadolu Adliyesi 31. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tüm insan hakları savunucularını davet ediyoruz.”

İMZACI OLAN 30 SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ

İmzacı olan 30 STÖ’nün isimleri şunlar:

“Anadolu Yakası Romanları Kültür ve Yardımlaşma Derneği, BoMoVu - Irkçılık Çalışma Grubu, Dicle Görme Engelliler Derneği, EÇSAV (Engelli Çalışanların Haklarını Savunma, İzleme ve Geliştirme Platformu), Engelsiz Bileşenler Federasyonu, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Evrensel Görme Özürlüler Derneği, Diyarbakır Barosu LGBTİ artı Hakları Komisyonu, Hukukçu Dayanışması, İnsan Hakları Derneği, İstanbul Roman Hakları Federasyonu, İZHALKDAN, Jineps Gazetesi, Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği, Lambdaİstanbul LGBTİ artı Dayanışma Derneği, Mersin Romanlar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği, Özgürlük için Hukukçular Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Romani Godi (Roman Hafıza Çalışmaları Derneği), Roman Hakları Derneği, Roman Medya Haberleşme ve Dayanışma Derneği, Rosa Kadın Derneği, Samsun Roman Hakları Derneği, Sivil Düşler Derneği, Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), TOCH (Toplumsal Cinsiyet ve Hukuk Çalışmaları), TÜKD MERSİN, Yaşam Bellek Özgürlük Derneği, Yurttaş Girişimi, Yurttaşlık Derneği.”