Her yıl 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde Ayvalık’ta kapanışının yapıldığı festivalin, deprem felaketleri nedeniyle bu yıl açılışı Ayvalık’ta yapıldı. Festival, ‘Ölü Kadınlar Diyarı’ oyunuyla perdelerini açtı. Geceye, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin eşi Canan Ergin ile katıldı. 

Festivalin açılış konuşmasını yapan Başkan Ergin, Ayvalıklı sanatseverlerle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek, şunları söyledi:

“Aslında daha önceki yıllarda Atölye Kültür Sanat ve Ankara Sanat Tiyatrosu birlikteliği ile planlanan ve 2020 Mart ayında niyetlendiğimiz Kadın Oyunları Festivali; 2020 yılı mart ayında Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘pandemi’ açıklaması ile tahminimizden bir yıl ötelenerek 2021 yılında ilk kez Ayvalık’ta seyircisi ile buluştu. 2021 yılında pandemi nedeniyle bir dolu bir boş koltuk uygulamasını yaparken boş koltuklarda cinayete kurban giden kadınların fotoğraflarını koyduğumuzda, işin esasına uygun olarak ‘Aramızdaydılar ve yok edildiler, farkında mısınız?’ Dikkati çekmek istediğimiz nokta buydu, Türkiye’deki sosyolojik olarak kadının üzerine yapılan baskı, toplumda önemsenmemesi, hak, hukuk, iş hayatı, yaşama hakkı gibi temel eşitliklerin sağlanmıyor olmasıydı.

“SİYASİ VE POLİTİK OYUNLAR DAHA ÇOK CAN ACITIYOR”

Biz o esnada Kadın Oyunları Festivali’ni yaparken, ilk imza attığı için adı İstanbul Sözleşmesi olan evrensel bir protokolden Türkiye Cumhuriyeti çekilme kararı aldı. Gördüğünüz üzere sahnede oynanan oyunlar bir yana, siyasi ve politik oyunlar daha çok can acıtıyor. Kadınların toplum içerisindeki kaldığı baskı zulüm şiddet hep konuşuluyor ama bunu sanatla idrak etmenin, onların gözünden görmenin hepimize iyi geleceğini düşündüğümüz için de ikinci senesinin de çok parlak geçtiği ve ilk iki senesinde kapanışının ‘27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde yapılan bu festivalde Ayvalık adının artık hem festival için marka olduğunu hem de ‘Ayvalık Kadın Oyunları’ diye birçok yerde duyduğumuzu belirtmek isterim.”