HABER: FATOŞ ERDOĞAN

Pınar Selek, 25 yılda 4 kez beraat ettiği davadan beşinci defa yargılanıyor. Mahkeme Heyeti, Pınar Selek hakkındaki kırmızı bülten talebinin ve tutuklama kararının devamına karar verdi. Duruşma 29 Eylül 2023 saat 14.00'e ertelendi.

Mısır Çarşısı davasında yargılanan ve hakkındaki dördüncü beraat kararı Haziran 2022’de bozulan sosyolog yazar Pınar Selek’in yargılandığı dava Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 15.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya Fransa ve Almanya'dan avukatlar, insan hakları savunucuları, Fransalı parlamenterler Pascale Martin, Elise Leboucher, Strasburg Belediye Başkan Yardımcısı Bertholle Véronique, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TİP Milletvekili Ahmet Şık ile HDP Millletvekili Musa Piroğlu'nun yanı sıra Türkiye'den hak savunucuları ve uluslararası heyetler takip ediyor. Duruşmada Pınar Selek’i savunmak üzere avukatları babası Alp Selek, kardeşi ve Av. Seyda Selek ve çok sayıda avukat yer aldı.

Pınar Selek’in dört defa beraat ettiği davadan beşinci defa yargılandığı duruşma Çağlayan Adliyesi 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Pınar Selek’in avukatlarından Akın Atalay, "aynı suçtan aynı kişi iki kez yargılanamaz bu yüzden davanın reddine karar verilmeli" dedi

Atalay " Bu davada sanık olan Abdülmecit Öztürk'ün bizim göstereceğimiz adreste ifadesini alın. Abdülmecit Öztürk ilk ifadesinde Pınar Selek’i tanımadığını söyledi. Daha sonra verdiği ifade savcının imzası olmadan kabul edildi.

Anayasa Mahkemesi müdafii olmadan karar verdi, avukat olmadan hüküm kurulamaz. Bu dava sanık ve ailesi açısından eziyete dönüştü. 25 yıldır devam eden bu davada hukuksuzlukları anlatsak günler sürer" diyerek davayı sonlandırın beraat kararı verin talebinde bulundu.

Daha sonrasında hakim sözü Pınar Selek’in Fransız avukatı Martin Pradel`e verdi. 25 yıldır süren ve apaçık suçsuz tanınması gereken bir davadayız. Tabi ki içimizde kızgınlık var ama Pınar için ayağa kalkıp savunma yapıyorum çünkü umudum var. Bu mahkemenin görüldüğü her seferinde suçsuz olduğu kanaatine varıldığını ve beraat kararı verildiğini hatırlayacağınıza dair umudum var, bu davanın Pınar Selek’e karşı verdiği hasarları son bulduracağınıza karşı umutluyum" ifadelerini kullandı.

Ardından söz alan Fransız Avukat Françoise Cotta ise "Ben burada Fransız avukat cübbemle yanınızda bulunuyorum. Size ders vermek için burada değilim, ülkemin de veremeyeceği gibi. Bugün her ülkede demokrasinin yer aldığını görüyoruz. Ancak düşünce özgürlüğü genel geçer bir hak değildir. Bu yüzden 4 kere beraat ettiğini hatırlatırım. Bu sebeple sizin de Pınar'ın beraatine karar vermenizi talep ve umut ediyorum" dedi.

Savcı Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını talep etti. Pınar Selek’in yurtdışında ifadesinin alınmasının reddine, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk'ün suçu işlediğine dair kanıtlar mevcut olduğu gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına, Pınar Selek hakkındaki kırmızı bülten kararının yerine getirilmesinin beklenilmesini talep etti.

Mahkeme Heyeti, Pınar Selek hakkındaki Kırmızı bülten talebinin ve tutuklama kararının devamına karar verdi. Fransa’da denk bir mahkemede dinlenmesi talebini redDetti. Fransa ile yazışma olursa sonucuna göre taraflara bilgi verileceğini belirterek duruşmayı 29 Eylül 2023 saat 14.00'e erteledi.

NE OLMUŞTU?

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 1998'de Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davada, sanıklar sosyolog Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında verilen beraat kararlarını Haziran 2022'de bozdu.

Hakkında verilen beraat kararı bozulan Pınar Selek BBC Türkçe'ye yazılı bir açıklama yolladı ve "Bu kararın hukukla hiçbir ilgisi yoktur. Bu haksızlığa karşı sonuna kadar mücadele edeceğim, edeceğiz" dedi.