Karabük'ün Safranbolu ilçesinde düzenlenen 23. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali'nde; yönetmen Aslı Akdağ, gerçek yaşam öyküsünü içeren ve kendisinin rol aldığı “Bekleyiş” adlı belgesel filmi ile birincilik ödülüne değer görüldü.

Safranbolu Belediyesi tarafından bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali'nin ödül töreni Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi´nde yapıldı. 103 ülkeden bin 400’ün üzerinde eserin yarışmaya katıldığı festivalde alanında dereceye giren yarışmacılara ödülleri verildi.

Festival ödül törenine; Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, CHP Karabük İl Başkanı Abdullah Çakır, Türksoy temsilcisi Elchın Gaffari, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Yılmaz Dizdar, Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Şebnem Urgancıoğlu, senaristler, yönetmenler, yapımcılar, yarışmacılar ve vatandaşlar katıldı.

103 ÜLKEDEN KATILIM SAĞLANDI

Ödül töreninde açılış konuşmasını yapan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, şunları söyledi:

“Alanında ilk ve tek olan festivalimizin 23.cüsünü tamamlamanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Gerçekten çok keyifle, dopdolu içerikle, katılımı yüksek bir festival gerçekleşti. Düzenlenen yarışmalar festivalimizi uluslararası boyuta taşıyan en önemli etkenler. Ülke dışından aldığımız yoğun başvuru sesimizi ne kadar iyi duyurduğumuzun göstergesi. Bin 400’ün üzerinde belgesel film ve 400’ü aşkın fotoğraf bu yıl yarışmalarımıza katıldı. Yarışmaya katılan ülke sayısı da 103. Dereceye giren ya da giremeyen tüm sanatsever dostlarımıza çok teşekkür ediyorum. Değerli jüri üyelerimiz istekli ve özenle çalışan yarışmacılarımızın eserlerini ince eleyip sık dokudular ve kararlarını verdiler.”

Türkiye’de doğrudan seçilen ilk kadın Belediye Başkanı olan Leyla Atakan’ın hayatının konu aldığı film 23. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nde festival komitesi özel ödülüne layık görüldü.

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, ödül töreninde yaptığı konuşmada, “Biz bugün ekibimizle birlikte gerçekten heyecanlıyız ve bir o kadar gururluyuz, mutluyuz. Özellikle kadın mücadelesini, kadının her alanda varlığını ve kararlılığını azmini ortaya koymak adına çıktığımız yolda bu güzel festivalde yarışabilmek bile bizim için çok kıymetli. Halkı oylarıyla seçtiği bir kadın Belediye Başkanı olmak sadece Türkiye siyaseti adına önemli bir gelişme değil, ülkemizde kadınların neleri başarabileceğinin de en büyük ispatı oldu Leyla Atakan…” dedi.

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet Leyla Atakan’ın fotoğrafının yer aldığı tabloyu Safranbolu’nun seçilmiş ilk kadın Belediye Başkanı olan Elif Köse’ye hediye etti.

Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nde Fotoğraf Yarışması kategorisinde Safranbolu Özel Ödülü, “Safranbolu Kış Masalı” adlı eseriyle İsmail Serhat Şahin’e verilirken birincilik ödülü ‘Dokuma’ adlı eseriyle Barış Topdemir’e, ikincilik ödülü ‘Fotoğraf’ adlı eseriyle Ahmet Harmancı’ya, üçüncülük ödülü ise ‘Kültürel Miras’ adlı eseriyle Mehmet Yılmaz’a verildi.

Festival kapsamında diğer özel ödüllerde Festival Komitesi Özel Ödülü ‘Leyla Hanım’ filmi ile İlke İşisağ’a, Safranbolu Emek Ödülü gazeteci-yazar Aytekin Aytekin’e, Belgesel sinema emek ödülü ise Hasan Özgen’e verildi.

Kültürel Miras ve Korumacılık Temalı Ulusal Belgesel Film Kategorisi’nde FİYAB Jüri özel ödülü ‘Heyamola’ filmi ile Yılmaz Kıvanç’a verildi. Bu kategoride Neslihan Semerci’nin ‘müzikli bir göç masalı’ övgüye değer görülen film olurken, Suha Arın en iyi belgesel ödülü ‘Göbeklitepe Sakinleri’ filmi ile Sedat Benek’e verildi.

Uluslararası Kısa Metraj Belgesel Film kategorisinde kısa metraj jüri özel ödülüne ‘Kelebek Adam’ filmiyle Enis Manaz, en iyi kısa metraj belgesel film ödülü ise ‘Resıstance Sahara’ filmiyle Sıdal Ergüder’e verildi.

Uluslararası uzun metraj belgesel film kategorisinde, uzun metraj mansiyon ödülü ‘Acı ve Tatlı’ filmi ile Didem Şahin’e, uzun metraj jüri özel ödülü, Mamody the last baobab digger (son ağaç kazıcısı) filmiyle Cryille Cornu’ya, uzun metraj en iyi belgesel film ödülü ‘Bekleyiş’ adlı filmiyle Aslı Akdağ’a verildi.

 Ödüller protokol üyeleri tarafından yarışmacılara teslim edildi. 23. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali ödüllerinin sahiplerini bulmasının ardından protokol üyeleri katılımcılar ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.