Eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, önlem alınmadığı takdirde Türkiye’nin 2050 yılında su sıkıntısı ile karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Haber: Selma Kara
Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin en aza indirilmesi kuraklıkla mücadele ve su kaynaklarının verimli kullanılması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Komisyonu Sultan Sazlığı Millî Parkı ve Ramsar Alanı’nı ziyaret etti. Ziyarette Komisyon Başkanı Eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na, Komisyon Başkan Vekili ve AKP Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan ile Komisyon Sözcüsü ve Manisa Milletvekili Semra Kaplan Kıvırcık eşlik etti.

"SAZLIĞA YILDA 15 MİLYON METREKÜP SU AKTARILIYOR"

Eski Bakan Eroğlu, sazlık alanında yaptığı incelemenin ardından basın mensuplarına açıklamada bulundu. Sultan Sazlığının Türkiye’de kurtarılan en önemli sulak alanlardan biri olduğunu söyleyen Eroğlu, sazlığın kurumaması için yıllık olarak Zamantı Tüneli’nden 11 milyon metreküp, Kovalı’dan ise 4 milyon metreküp su aktarıldığını söyledi.

"ZAMANTI ÇİFTÇİYE DE CAN SUYU"

Zamantı’dan gelen suyu aynı zamanda Develi 1. ve yapımı süren 2. merhale ile Develi ve Yeşilhisar çiftçisinin hizmetine sunduklarını kaydeden Eroğlu, “Yeraltı sularının yağış rejimlerine bağlı olarak çekildiğini biliyoruz. Yeşilhisar’da da vatandaşlarımız kuyulardan su alıyor. Bir an önce 2. merhalenin bitmesi gerekir ki, buradaki yeraltı suyu problemini çözelim. Komisyon olarak bu konudaki tedbirlerle ilgili önerilerimizi de sunacağız.” dedi.

ÖNLEM ALINMAZSA 2050’DE SU SIKINTISI TEHLİKESİ

Türkiye’de önlem alınmadığı takdirde 2050 yılında kuraklık tehlikesinin baş gösterebileceğini belirten Eroğlu, “Türkiye’de eğer sulama alanlarında damlama sulamaya geçilirse su sıkıntısı olmaz. Şu anda suyumuzun yüzde 49’unu sulamada kullanıyoruz. Bu konuda DSİ’ye önemli bir görev düşüyor. Bu konuda bir seferberlik yapılmasını istiyoruz. Bütün partiler de buna destek veriyor. Vahşi sulamada dekar başına 14 bin metreküp su harcanırken, damlama sulamada bu 3, 4 bin metreküpe kadar düşüyor. Bunun yanı sıra vatandaşın da, sanayicinin de suyu daha az kullanan teknolojileri kullanmak suretiyle su tasarrufu yapması gerekiyor. Bunları yaparsak bir krizle karşı karşıya kalmayız. Ama yapmazsak 2050’li yıllarda su sıkıntısı bekliyor.” diye konuştu.