2020 yılının geride kalmasıyla birlikte teknoloji alışverişlerinde akıllı telefonlar yine liderliği elinde tutan ürün grubu olurken, tablet ve oyun bilgisayarlarının, süpürge satışlarının yükselişi ise dikkat çekti.

Teknoloji üzerine perakende ürün pazarlayan Teknosa, 2020 yılında yapmış olduğu satışlar üzerinden yapmış olduğu analizlerde tüketicilerin en çok teknoloji üzerine alışveriş yaptıklarını açıkladı.

PANDEMİ DÖNEMİNDE EN ÇOK AKILLI TELEFONLAR VE ŞARJLI SÜPÜRGELER TERCİH EDİLDİ

Dünyayı etkisi altına alan covid-19 salgını nedeniyle değişen ve artan teknoloji ihtiyaçlarının ön plana çıktığı, dikkat çekici sonuçların yer aldığı ‘Teknoloji Alışveriş Raporu’na göre 2020 yılı içinde yine en çok akıllı telefonlar satın alınırken, son dönemin parlayan ürünlerinden robot süpürgelerin her yaş grubu tarafından alışveriş sepetine atıldığı görüldü.

ALIŞVERİŞTE BÜYÜKŞEHİRLER LİDERDİĞİNİ SÜRDÜRDÜ

Teknolojik ürün alışverişinde öne çıkan şehirlerde de İstanbul liderliği elinde tutarken onu sırasıyla Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Konya, Diyarbakır, Gaziantep ve Kocaeli izledi. Perakende satış mağazası Teknosa'nın açıkladığı 2020 yılı teknoloji alışveriş tercihlerinde dikkat çeken bir diğer nokta da son dönemde hayatımıza giren robot süpürgelere olan ilgi oldu.

AKILLI SAAT ÜRÜN SATIŞLARI YÜKSELİŞ GÖSTERDİ

Yayınlanan Rapora göre, Telekom kategorisi içinde ayrıca akıllı saatler sağlıklı yaşama ve pratikliğe verilen önem artınca satışlarını daha da artırdı. Tabletler, pandemiden ötürü eğitimin online olarak gerçekleşmesi ile eski günlerine döndü ve en çok satılan ürünler arasına girmeyi başardı. Notebook ve tablet satışlarındaki artış, bu ürün gruplarının aksesuar satışlarına da olumlu yansıdı. Evde güzel zaman geçirmek için oyun özellikli bilgisayarlar ve oyun aksesuarlarının satışlarında da ciddi oranda yükseliş olduğu gözlendi. Evde eğlencenin diğer adresi olan Smart TV’lerde en çok 60 inç ve üstü büyük ekranlar tercih edildi. Dizi, oyun içeriklerinin olduğu hediye kartlarının satışındaki artışlar da dikkat çekti. Kadınlar daha çok dizi, erkekler ise oyun platformlarının kartlarına yöneldi.

BEYAZ EŞYA ÜRÜNLERİNDE ENERJİ TASARRUFU OLAN ÜRÜNLER RAĞBET GÖRDÜ

Raporda, beyaz eşyada da enerji tasarruflu olan ürünlerin rağbet gördüğü ortaya çıktı. Rapora göre, çamaşır makinesinde 10 kg ve üstü seçeneklere talep arttı. Evde ailece vakit geçirilen zamanın artması ve evde yemek yapma trendi, fırınların yenilenmesine neden oldu. Fırınlarda geniş hacimli, 70 litre ve üstü kapasite özellikli ürünler öne çıktı. Buzdolaplarında 500 litre ve üstü geniş hacimli ürünlere olan yönelim artış gösterdi. Küçük ev aletleri kategorisinin yıldızları süpürgeler, kahve makineleri ve saç, sakal kesme makineleri oldu. Teknosa.com'da en çok aranan ve tercih edilen ürünlere bakıldığında, 25 yaş ve üzeri tüketicilerin satın alma işlemlerinde robot süpürgelere olan ilgisi öne çıkarken. Yaş gruplarına göre yapılan arama sonuçlarında, ise 18-24 yaş arasında en çok oyun bilgisayarı ve konsol, 25-34 yaş arasında en çok robot süpürge, telefon, konsol, 35-44 yaş arasında en çok robot süpürge, notebook, telefon, TV, 45-54 yaş arasında en çok robot süpürge ve notebook araması yapıldı.