Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği 'AirQ+' adı verilen özel bir yazılımın kullanıldığı araştırmada, 2018’de hava kirliliğine bağlı olarak 44 bin 617 erken ölüm yaşandığı belirlendi.

44 BİN 617 ERKEN ÖLÜM

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre Göğüs Hastalıkları Uzman Dr. Nilüfer Aykaç ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Yeşim Yasin ile birlikte çalışmayı yürüten isimlerden biri olan Prof. Dr. Kayıhan Pala, araştırma sonuçlarını şu şekilde değerlendirdi: 

"PM 2.5’in neden olduğu erken ölümleri, DSÖ’nün özel bir programı olan AirQ+ adlı yazılım üzerinden araştırdık. 2018’e ait verileri DSÖ parametrelerine göre mercek altına aldık ve ülke genelinde hava kirliliğine bağlı olarak 44 bin 617 erken ölüm gerçekleşmiş olabileceğini tespit ettik."

"PM 2.5 KİRLİLİĞİ EN ÇOK IĞDIR"

"PM 2.5 kirliliği en çok Iğdır, Kahramanmaraş, Manisa ve Afyonkarahisar’da saptandı. Ancak 72 ilde bulunan 338 istasyondan adlığımız verileri değerlendirdiğimizde Iğdır’da hava kirliliğine bağlı erken ölüm oranı 100 binde 214, Kahramanmaraş’ta ise 100 binde 202 olarak tespit edildi."

HAVA KİRLİLİĞİ EN ÇOK KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLAR İLE SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARINA NEDEN OLUYOR

PM 2.5’e uzun süreli maruz kalma nedeniyle 2018’de en çok erken ölümün Iğdır, Kahralanmaraş, Mersin, Manisa,  Niğde ve Burdur’da gerçekleşmiş olabileceğini ortaya koyduklarını dile getiren Pala, hava kirliliği en çok kardiyovasküler hastalıklar ile solunum sistemi hastalıklarına neden olduğuna dikkat çekti.

"KANSER HASTALIKLARININ YÜZDE 25 ARTMASINA NEDEN OLUYOR"

Kanser Araştırma Ajansı verilerinin hava kirliliğinin akciğer ve mesane kanserini tetiklediğini ortaya koyduğunu aktaran Pala, "PM 2.5 seviyesinde 10 mikrogram metreküplük bir artış kanser ve kardiyovasküler hastalıklarının yüzde 25 artmasına neden oluyor. Araştırmamız, Air Q+ programını kullanarak Türkiye’de ilk kez 44 bin 617 erken ölümün meydana gelmiş olabileceğini ortaya koyuyor."

PM 2.5 NEDİR?

‘İnce partikül madde’ olarak biliniyor. Açık bir ifadeyle 'kirletici' de deniliyor. P.M. 25, belirli bir kaynaktan doğrudan salınan maddelerin atmosferde gazlarla kimyasal olarak etkileşime girmesiyle ortaya çıkıyor ve uzun süre havada kalarak kirliliğe neden oluyor. Bu durum ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor.