Kırklareli, Demirköy ilçesi Sarpdere Mahallesi’nde bulunan ve 180 milyon yıl önce oluştuğu belirtilen Dupnisa Mağarası inşaat tehdidi altında. Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre; daha önce onay verilen otel inşaatı için şimdi durdurma kararı verildi.

Kırklareli İl Özel İdaresi mülkiyetinde bulunan ve Trakya’da ziyarete açık ilk ve tek mağara olan Dupnisa Mağarası’nın önünde yer alan “tarla” niteliğindeki iki araziyle ilgili Kırklareli İl Genel Meclisi’ne 15 Haziran 2020 tarihinde teklif geldi. Teklifte, mağara bölgesine turistik tesis yapılmak üzere 25 yıllığına kiralama kararı alındığı belirtildi, ihaleye çıkılmak için yetki istendi. Yetki verilmesi üzerine çalışmalara başlandı.

ÜNİVERSİTE KARŞI GÖRÜŞ VERDİ

Kırklareli Kent Konseyi Başkanlığı, il genel meclisine yaptığı başvuruyla karara karşı çıktı. Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanlığı ve mağara federasyonu başkanlığının görüşlerini iletti. Mağaranın 2. derece sit alanı olduğu ifade edilerek, içinde binlerce yarasanın yaşadığı hatırlatıldı. Başvuruda, projenin geri dönülemez zararlar vereceği ifade edilerek, durdurulması istendi.

VALİLİK ONAYI BEKLENİYOR

Başvurular üzerine dün yeniden toplanan İl Genel Meclisi, “mağarada binlerce yarasanın yaşadığını”, “mağaranın kendisine has ekosistemi bulunduğunu” ifade ederek, otel projesinin uygun olmadığı görüşüne vardı. İl Genel Meclisi’nin otel inşaatının durdurulmasına yönelik kararının uygulanabilmesi için Valilik tarafından onaylanması gerekiyor.