DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası'nın araştırmasına göre, 18 yılda açlık sınırı 6 kat arttı. İstanbul'da açlık sınırı 2 bin 974 lira olarak tespit edilirken, "İstanbul, işçilerin hem salgınla hem yoksullukla en çok mücadele ettiği kent oldu" denildi.

DİSK-Birleşik Metal İş Sınıf Araştırmaları Merkezi'nin Nisan 2021 araştırması sonuçları yayınlandı. Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 2 bin 816 TL olarak belirlendi. Açlık sınırı üzerinden yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 9 bin 739 TL olarak hesaplandı.

"4 KİŞİLİK BİR AİLE  ANCAK GÜNLÜK 93,85 TL'YE SAĞLIKLI BESLENEBİLİYOR"

Araştırmaya göre, 2003 yılının nisan ayında 4 kişilik bir aile, günlük minimum 15.51 TL’ye sağlıklı beslenebilirken, bugün ancak 93.85 TL’ye sağlıklı beslenebiliyor. Araştırmaya ilişkin olarak hazırlanan raporda, "18 yıllık zaman zarfında açlık sınırı 6.05 kat arttı. Aynı dönemde enflasyondaki artış ise 5.37 kat oldu. Açlık sınırındaki artış genel enflasyonda yaşanan artıştan daha fazla oldu. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için, günlük en az 93.85 TL, aylık 2 bin 816 TL’lik harcama yapması gerekiyor" denildi.

İSTANBUL’DA AÇLIK SINIRI 2 BİN 974 TL

Araştırma kapsamında üç büyük ile ait Nisan 2021 dönemi açlık sınırı verileri de hesaplandı. Buna göre, İzmir'de açlık sınırı 3 bin 39 lira olarak belirlendi. İzmir'i, İstanbul 2 bin 974 liralık açlık sınırı ile takip etti. Ankara'da ise açlık sınırı 2 bin 760 lira olarak tespit edildi. Araştırma sonuçlarının değerlendirildiği raporda, İstanbul'da açlık sınırında meydana gelen yükselişe dikkat çekilerek "Tedarik ve üretim zincirlerinin merkezinde yer alan, salgının en fazla hissedildiği kent olan İstanbul’da açlık sınırı 3 bin TL’ye yaklaştı. İstanbul, işçilerin hem salgınla hem yoksullukla en çok mücadele ettiği kent oldu" ifadelerine yer verildi.