15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 51'inci yılı nedeniyle Kadıköy İskele Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi.

"Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır. 51. Yılında yaşasın 15-16 Haziran direnişimiz!" pankartının açıldığı eylemde "Yaşasın devrimci mücadelemiz, Bu pisliği ancak devrim temizler" sloganları atıldı. Basın açıklamasına bileşenler, HDP Milletvekili Musa Piroğlu  ve çok sayıda yurttaş katıldı.

HDP'li PİROĞLU "MAFYA İLE DEVLERİN İÇİÇE GEÇTİĞİ BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ"

Basın açıklamasında il olarak konuşan Piroğlu: "15-16 Haziran 50 sene öncesinin hikayesi değildir. Bugün ülke tam bir çöküntünün içinde gezerken, devlet yolsuzluğun ve çürümüşlüğün ortasında yüzerken halkı bu pisliğin içinde yaşamaya zorlarken 15-16 Haziran'ı anlamak, bugün ne yapılması gerektiğini anlamak demektir. İşçi sınıfı tarihin en ağır saldırısı ile karşı karşıya geldiğinde güvencesizlik ve örgütsüzlük dayatılırken kötü çalışma koşulları ve esnek çalışma dayatılırken 15-16 Haziran bu amansız saldırıya nasıl cevap verileceğinin özetidir. Ülke sosyal krizin ortasında açlıkla boğuşurken ve birileri kasalarını doldurmaya çalışırken, birileri servetlerine servet katmaya devam ederken 15-16 Haziran halka ne yapılması gerektiğini anlatır. Savaşın, katliamın ortasında kardeş halkların boğazlandığı bu coğrafyada 15-16 Haziran işçi sınıfının, ezilen halkların bu kör düzene nasıl cevap vereceğini anlatır. Mafyayla devletin iç içe geçtiği bir dönemden geçiyoruz Hemen her gün gazetelerden, televizyonlardan, sosyal medyadan devleti yönetenlerin, koruyanların nasıl bir çürümüşlüğün içine gömüldüğünü görerek gidiyoruz ve bunun faturasını biz ödüyoruz" diyerek örgütlü mücadeleye çağrı yaptı.

KÜÇÜK: YOLDAŞLARIMIZIN ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUZ

Piroğlu'nun ardından konuşan Mürvet Küçük "Başta 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinde ölümsüzleşen Mutlu Akü işçisi Yaşar Yıldırım, Vinylex işçisi Mustafa Baylan, Maltepe Tekel işçisi Mehmet Gıdak olmak üzere, yaşamını işçi sınıfı davasına adamış tüm yoldaşlarımızın anıları önünde saygıyla eğiliyoruz dedi. Küçük konuşmasının devamında "Bugün 15 Haziran. 1970 yılının bu saatlerinde, örgütlülüklerine, yaşamlarına saldırılan 100 bini aşkın işçi zapt ettikleri sokaklardan evlerine dönüyorlardı. Bugün yürüyemezsek başka zaman yürüyemeyiz” haykırışlarıyla bir fabrika diğerini, o fabrika bir başkasını sokağa, eyleme döküyordu. İstanbul’un sokaklarında asker barikatlarını yara yara yürüyen binlerce işçinin korkusu, patronları ülkeden kaçırtmış, Ege’deki patronlar İstanbul’da başlayan bu direniş sonucunda Çeşme Limanı’ndan mücevherlerini ve kendilerini teknelerde saklamış, dönemin Başbakanı Demirel şoförüne arabasını hazır tutması emrini verdirdiğini ileri sürdü.
Küçük; Aşağılanmaya, yok sayılmaya, sömürülmeye karşı yürünecek yolu 15 – 16 Haziran Büyük İşçi Direnişi göstermiştir. Fabrikalardan mahallelere, mahallelerden okullara, atölyelere, sokaklara, her yerde örgütleneceğiz. Bizler bu toprakların işçileri, devrimcileri, sosyalistleri olarak herkesi, yaşamı yeniden yaratmaya, sömürülmediğimiz, aşağılanmadığımız, yok sayılmadığımız bir dünyayı kurmaya, örgütlenmeye çağırıyoruz. Bu pisliği devrim temizler" diyerek taleplerini tek tek dile getirdi. ·        Herkese Güvenceli İş, İnsanca Yaşam ·        Ekonomik Krizin Faturasını İşçiler Değil Kapitalistler Ödesin ·        İşten Atmalar Yasaklansın, 25/2, Kod29, Kod46 Kaldırılsın ·        Kıdem Tazminatının Fona Devri Çalışmaları Durdurulsun ·        Ücretsiz İzin Ve Telafi Çalışma Kaldırılsın ·        Zorunlu Alanlar Dışında Tüm İşçilere Ücretli İdari İzin Verilsin ·        İşçi Sağlığı Ve Güvenliği Önlemlerini Gerçek Anlamı İle Alınsın ·        Örgütlenmenin Önündeki Engeller Kaldırılsın