Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde 14 yaşındaki kız çocuğunun, tehdit ve şantaj ile cinsel istismara maruz bırakılmasıyla ilgili davada ikinci duruşma yarın görülecek. Avukat Hasret Ülkü İblikci, barolara, dernekler ve partilere duyarlılık çağrısı yaptı.

HABER: ESRA TOKAT

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde şu an 16 yaşında olan B.K. isimli bir kız çocuğu 2 yıl önce özel fotoğrafları kullanılarak tehdit edildi. Şantaj yoluyla cinsel istismara maruz bırakılan kız çocuğu bu yolla başka erkeklerle de birlikte olmaya zorlandığını söyledi. B.K.’nin İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne giderek yaşadıklarını anlatması sonucu 13 kişi farklı zamanlarda tutuklandı. Ardından 13 kişi hakkında cinsel istismar, şantaj, özel hayatın gizliliğini ihlal, çocuğu fuhuşa teşvik etmek, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak suçlarından dava açıldı. İlk duruşması 4 Ağustos'ta görülen davanın yarın ikinci duruşması Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

İLK DURUŞMADA 4 SANIK TAHLİYE EDİLDİ

Çocuğun avukatı Hasret Ülkü İblikci “11 saate yakın süren ilk duruşmada Mahkeme istismara maruz bırakılan çocuğu Adli Tıp Kurumu'na sevk etmeye karar verdi. Malatya ve Elbistan devlet hastanelerinden alınan raporlarda çocuğun yaşadığı istismar olayının anlam ve sonuçlarını algılama yeteneğinin olmadığı ifade edilmiştir. Mahkeme bu raporlara itibar etmeyerek ATK'ya sevk etti. Ancak ATK raporu gelene kadar beklemeliydi. Buna rağmen 4 sanığı tahliye etti" dedi.

Kız çocuğunun üvey annesinin duruşmadaki tavırları ve sözleri nedeniyle de suç duyurusunda bulunduklarını ve B.K.'ya şiddet uyguladığını da kaydeden İblikci, B.K.'nın istismara maruz bırakıldığını bildiği halde üvey annenin herhangi bir şikayette bulunmadığını belirtti.

“ÇOCUK DURUŞMA SALONUNDA ÖRSELENDİ”

B.K.'nın 18 yaşından küçük olduğu için adli görüşme odasında dinlenmesi gerektiğini kaydeden İblikci, "Buna rağmen çocuğu duruşma salonuna aldılar sanıkların avukatları 'Bu çocuk erkek meraklısı, hasta' gibi bir çocuğa söylenmemesi gereken, meslek etiği ile bağdaşmayan ifadeler kullandılar. Çocuk duruşma salonunda adeta örselendi" dedi.

"ÇOCUK TEKRAR TEKRAR DİNLENEMEZ"

Mahkemenin tekrardan çocuğu dinlemek için çağırdığını belirten İblikci, “Biz bu celsede buna karşı çıkacağız, çünkü Çocuk Koruma Kanunu ve uluslararası sözleşmelerde çocukların sadece bir defa dinlenebileceği belirtiliyor. Çünkü çocuğa başından geçen şeyleri anlattırmak ona tekrar tekrar yaşattırmak ve travma tekrarına neden olmak demek. Ayrıca tahliye edilenlerin ve dışarıda olanların yeniden tutuklanmasını talep edeceğiz" diye konuştu.

SANIKLARDAN "18 YAŞINDAN KÜÇÜK OLDUĞUNU BİLMİYORDUK" SAVUNMASI

Sanıklar B.K.'nın 18 yaşından küçük olduğunu bilmediklerine dair bir savunma yaptıklarını belirten Avukat İblikci, "Ancak biz bunları tespit ettik, mahkemeye de sunacağız. Hepsi birbirinin okul arkadaşı ya da tanıdığı. Bu yüzden B.K.'nın 18 yaşından küçük olduğunun bilinmemesi gibi bir durum söz konusu olamaz" dedi.

“SADECE B.K. DEĞİL...”

Sanıkların Whatsapp uygulaması üzerinden bir sohbet kurduklarını bildiren İblikci, ‘Burada B.K.'nın ve birçok kız çocuğunun özel fotoğraflarını paylaşmışlar. Durum bu noktada müvekkilim B.K.'nın değil pek çok kız çocuğununda risk altında olduğunu kanıtlıyor’ ifadelerini kullandı.

SİYASİ PARTİLERE VE BAROLARA ÇAĞRI: "ÇOCUKLARI KORUMAK ZORUNDAYIZ"

Duruşma öncesi çağrıda bulunan Avukat İblikci, “Bütün barolara, derneklere, siyasi partilere ve avukat meslektaşlarıma davaya katılmaları, takip etmeleri çağrısında bulunuyorum. Biz çocukları korumak zorundayız. Annesiz kalan ve üvey annesinin şiddetine maruz kalan öte yandan da siber anlamda köleleştirilen bir çocuk var burada. Bu davada aileye ve çocuğa destek olmalıyız” çağrısında bulundu.