BirGün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre; Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) modeli ile yapılan 13 şehir hastanesi bulunuyor ve bu hastaneleri 4 şirket yönetiyor. Şehir hastaneleri, 2022 yılı bütçesinde yer alan garanti ödemeler arasında yüzde 50,7 oranıyla en fazla garanti veren tesisler arasında yer alıyor. CHP’nin doktor vekillerinden Fikret Şahin, 13 şehir hastanesi açılırken, hasta yönlendirmek için 10 ilde toplam 21 kamu hastanesinin kapatıldığını belirtti. Şahin, “Şehir merkezindeki kamu hastaneleri kapatıldığı için nüfusun yoğun olduğu şehir merkezlerinde özel hastaneler daha fazla tercih edilmeye başlandı. Sağlık böylece tamamen sadece parası olanın sağlık hizmeti alabildiği bir sektör haline getirildi” dedi.

CHP’li Şahin, şehir hastanelerinin son durumunu BirGün’e değerlendirdi. KÖİ işbirliğiyle yapılan 18 bin 258 yataklı 13 şehir hastanesinin Rönesans, IC İçtaş, YDA ve Akfen tarafından işletildiğine dikkat çeken Şahin “Şehir hastaneleri 2022 yılı bütçesinde yer alan garanti ödemeler (otoyol, köprü, tünel) arasında yüzde 50,7 oranıyla en fazla hazine garantisi verilen tesislerdir” diye konuştu.

MALİYET 6,9 MİLYAR DOLAR

Hizmetteki şehir hastanelerinin yatırım maliyetlerinin 6,9 milyar dolar olduğunu anımsatan Şahin, inşa sürecinde olan 9 bin 414 yataklı 5 şehir hastanesinin (İzmir Bayraklı, Kocaeli, Etlik, Kütahya, Gaziantep) maliyetinin ise 3,3 milyar dolar olduğunu söyledi.

Şehir hastanelerinin müteahhitlerine 5 bakanlığın bütçesinden daha fazla para ödendiğini anlatan Şahin, Ticaret, Dışişleri, Kültür ve Turizm, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Çevre ve Şehircilik Bakanlıklarının toplam bütçesinin 33 milyar 247 milyon TL olduğunu, buna karşın şehir hastanelerine 2022 Sağlık Bakanlığı bütçesinden kira ve hizmet bedeli olarak 34 milyar 836 milyon TL ödendiğini söyledi.