ABD'de 11 Eylül 2001 günü Newark, Boston ve Washington’dan havalanıp San Francisco ve Los Angeles’a giden 4 yolcu uçağı kaçırıldı. Amerikan Airlines’a ait uçak yerel saatle 08.46’da İkiz Kuleler’in kuzey yönündeki binasına çarptı. Uçak, kuzey kulesine 93 ve 99’uncu katlar arasından çarptığında binanın içinde yaklaşık 18 bin kişi bulunuyordu ve bunların 1300’ü uçağın çarptığı katlardaydı. United Airlines’a ait uçak da ilk saldırıdan 17 dakika sonra canlı yayında güney kulesine çarptı. Uçak Dünya Ticaret Merkezi’nin güney kulesine 77 ile 85’inci katlar arasından çarptı. Kuzey kuledeki çarpışmanın ardından bu binanın kısmen boşaltıldığından 600 kişi yaşamını yitirdi. İkiz kuleler tüm dünyanın gözleri önünde yerle bir oldu. 77 sefer sayılı uçak ise Pentagon’un batı kanadına çarptı ve 125 kişi burada yaşamını yitirdi. 

AFGANİSTAN SAVAŞI

Saldırının hemen ardından ABD Kongresi, teröristlere karşı askeri operasyon yapılmasına imkân veren tasarıyı onayladı. Bush, Camp David’de üst düzey kurmaylarıyla bir araya geldikten sonra El Kaide’ye karşı ne yapılacağını açıkladı, "savaş" kavramını kullandı. 7 Ekim 2001'de ABD ve İngiltere Afganistan’daki hedefleri havadan bombaladı. Ardından işgal süreci başladı. Dönemin ABD Başkanı Bush’un 11 Eylül 2001’deki saldırıların ardından "terörle mücadele ve Afganistan’a demokrasi götürme" gerekçesiyle başlattığı Afganistan savaşı, 31 Ağustos 2021’de son Amerikan askerinin Afganistan’dan ayrılmasıyla sona erdi. Taliban o dönem El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in kendisine verilmesini isteyen ABD’ye ret yanıtı vermiş; bunun üzerine 7 Ekim 2001’de Afganistan’ın işgali başlamıştı. Taliban rejimini deviren ABD, Batı’ya daha yakın bir isim olan Hamid Karzai'nin hükümet kurmasını sağlamıştı. Cumhuriyetçi Bush’un ardından ABD başkanlığına gelen Demokrat Partili Barack Obama, Amerikan askerlerinin bir kısmını Afganistan ve Irak’tan çekmıştı. El Kaide lideri Usame bin Ladin 1 Mayıs 2011 yılında Pakistan’da gizlendiği evde öldürüldü.

IRAK'IN İŞGALİ

Afganistan’ın işgalinin ardından ABD'nin hedefindeki ülke Irak oldu. Bush yönetimi 20 Mart 2003’te "kimyasal silah bulunduğu" gerekçesiyle Irak’ı işgal etti, Saddam Hüseyin’i devirdi. Sözü edilen kimyasal silahlar bulunamadı, ancak Irak 20 yılı aşkın süredir büyük bir istikrarsızlık sürecine girdi. Amerikan işgalinin ardından Orta Doğu’da en sorunlu ülkelerden biri haline gelen Irak'ta, IŞİD gibi kanlı terör örgütleri doğdu.