Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) güncel koronavirüs tablosuna göre, bugüne kadar 235 milyonu aşkın vaka tespit edilirken, Yaklaşık 5 milyon kişi pandemi dolayısıyla yaşamını yitirdi. B2Press giderek kendini daha fazla hissettiren kış soğuklarının yarattığı hava kirliliği hakkındaki verileri pandemi çerçevesinde inceledi.

Environmental Science and Pollution Research Dergisi’nde yayımlanan “İstanbul’da Covid-19’a Bağlı Ölümlerde Hava Kirliliği ve Sosyoekonomik Düzeyin Etkisi” başlıklı araştırma, kirli havanın Covid-19’dan ölüm riskinin daha da artmasına yol açtığını gösterdi.

KÖMÜRDEN EN ÇOK ETKİLENEN BÖLGE 'KÖMÜR KUŞAĞI'

BirGün'de yer alan habere göre B2Press’in incelediği Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL) raporuna göre, Türkiye elektriğinin yüzde 56’sını fosil yakıtlardan, yüzde 37’sini de kömürden elde ederken uzmanlar, kömüre dayalı elektrik üretiminin yarattığı yoğun hava kirliliğinin halk sağlığı için büyük bir risk oluşturduğunu söylüyor. HEAL raporuna göre, kömürden en çok etkilenen bölge, ‘kömür kuşağı’ olarak da adlandırılan Zonguldak, Çanakkale, Milas-Muğla arasındaki havza. Çoğu büyük şehirler tüm Akdeniz ve Karadeniz kıyı şeridi de kömürden büyük ölçüde etkileniyor. Greenpeace’in Hava Kirliliği Algısı Anketi’ne göre 10 kişiden 9’u pencereyi açtığında temiz hava alamadığını ya da kömür kokusu soluduğunu belirtiyor.

DSÖ’nün açıkladığı verilere göre, hava kirliliği küresel ölçekte insan sağlığına yönelik en büyük çevresel tehdit olarak görülüyor. Hava kirliliği dünyada her yıl 7 milyon insanın erken ölümüne yol açarken astım, bronşit, solunum yolu gibi akciğer hastalıklarının yanı sıra; kanser, kalp ve damar hastalıklarını da tetikliyor.