101 kişinin hayatını kaybettiği Ankara Garı katliamının ilk duruşması bugün görülmeye başlıyor.

[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]1[/mks_dropcap]0 Ekim 2015'te Emek Barış Demokrasi mitingine katılmak üzere Ankara Garı önünde toplanan yurttaşlara yönelik gerçekleştirilen ve 101 kişinin hayatını kaybettiği canlı bomba katliamı sonrası açılan davanın ilk duruşması bugün Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

ANKARA KATLİAMI DAVASINDAN SON GELİŞMELER

  • Av. Özçelik: Patlamadan sonra ilk olarak polis geliyor ve yaralılara gaz sıkıyor, ambulans dahi 45 dakika sonra geliyor. Avukat Pınar Akdemir: Valilik 10 Ekim günü miting saatini trafik bahanesi ile değiştirmiş ve alanı korumasız bırakmıştır"
  • Avukat Aydın iddianame eleştirisinde, "Biz ortada bir iddianame bile görmedik. Bu senaryo biçiminde yazılmış dijital hikayedir." dedi. Müşteki avukatları, devletin IŞİD henüz el Kaide'yken Yunus Durmaz'ın Antep'te hücre kurmasına göz yumduğunu söyledi. Avukat Tonguç Cankurt: İddianamade sayfalarca yer alan para akışının kaynaklarından biri de devletle IŞİD arasındaki petrol ticaretidir. Kamu görevlileri ve devlet bu örgütlenmeye göz yummuştur.
  • Ankara Katliamı duruşmasında iddianamenin okunması sona erdi. Av. İlke Işık, davaya yönelik değerlendirmeleri sunmaya başladı. Av. İlke Işık sunum yaparken sanık avukatı 'siyasi yorum yapıyor' diyerek müdahale etti. Salondakiler sanık avukatına tepki gösterdi. Işık'ın değerlendirmeleri şu şekilde: Katliamın sorumluları kim? Buradaki sanıklar mı? '400 vekil verin bu iş çözülsün' diyenlerin sorumluluğunu ne yapacağız? Bu sanıkların örgütlenmesine göz yuman 62 istihbarata rağmen önlem almayanların sorumluluğu ne olacak? Antep'teki hücre evi tespit edilseydi ve araç durdurulsaydı bugün duruşma yapılmıyor olabilirdi. Bunların kasten yapılmadığını düşünüyoruz.
  • İtirafçı sanık Yakup Şahin'in korunması ve tehdide maruz kalmaması için sanıklardan ayrı tutulması talep edildi
  • Ankara Barosu, ilk oturumda avukatların CMK görevinden çekilmesiyle müdafasız kalan sanıklar için yeni müdafiler görevlendirdi.
  • CMK gereği zorunlu müdafi olarak sanıklara atanan avukatlar, sanıkları savunmak istemediklerini beyan ederek davadan çekildi.
  • Ankara Barosu, ilk oturumda avukatların CMK görevinden çekilmesiyle müdafasız kalan sanıklar için yeni müdafiler görevlendirdi.

  • Antep'te tutuklu bulunan Sanık Abdülhamid Boz'un SEGBİS yöntemiyle ifade vereceği belirtilirken 14 sanık salona getirildi. Sanıkları korumak için jandarma mahkeme salonunda çember oluşturdu.
  • Davada, 10 sanık avukatı 'çekilme' kararı aldı. Avukatlar çekilme gerekçesi olarak, CMK gereği zorunlu müdafi olarak atandıkları sanıkları savunmak istemediklerini belirtti.
  • 10 Ekim Ankara Katliamı davasını Tunus milletvekili Ammar Amroussia ve BM İşkenceyi Önleme Komitesi Üyesi Radia Nasraoui de izliyor.
  • Avukatlar, itirafçı olan ve ailesiyle birlikte korumaya alınan sanık Y.Ş’nin diğer sanıkların arasında baskı görebileceğini belirterek diğer sanıklardan ayrılmasını talep etti.
  • 10'u tutuklu 36 şüphelinin yargılandığı davaya yoğun katılım olması, sendika ve sivil toplum kuruluşlarının dayanışma çağrısı sebebiyle yoğun güvenlik önlemleri altında başlayan duruşmanın bir hafta sürmesi bekleniyor.
 Dokuz8HABER