KCDP’nin Ekim ayı verilerine göre, 34 kadın erkekler tarafından katledildi, 26 kadın şüpheli bir şekilde şekilde yaşamını yitirdi. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Ekim ayı verilerini paylaştı. Verilere göre, geçen ay 34 kadın katledildi, 26 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. 2022 yılının 10 ayında ise erkekler tarafından katledilen kadınların sayısı 275'e yükseldi. 2021 Ekim ayına göre, bu yılın Ekim ayında kadın katliamlarında yüzde 88 artış gerçekleşti.

Platformun verilerine göre, katledilen 34 kadından 2’si ekonomik bahanelerle, 11’i boşanmayı istemek, barışmayı, evlenmeyi ya da ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istediği için katledildi. 21’inin ise hangi bahaneyle katledildiği tespit edilemedi. (Mezopotamya Ajansı)

KADINLAR KİMLER TARAFINDAN KATLEDİLDİ?

KCDP’nin açıkladığı Ekim ayı verileri şöyle: “Ekim ayında öldürülen 34 kadının 18’i evli olduğu erkek, 1’i eskiden evli olduğu erkek, 2’si birlikte olduğu erkek, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek, 2’si akrabası, 2’si babası, 1’i kardeşi, 6’sı tanıdığı kişiler tarafından, 1’i tanımadığı biri tarafından öldürüldü. Bu ay kadınların yüzde 53’ü evli olduğu erkek tarafından öldürüldü. Kadınların 20’si evinde, 7’si sokakta, 2’si işyerinde, 1’i arazide, 1’i otelde, 1’i eğlence mekanında, 1’i yol üzerinde otomobilinin önü kesilerek öldürülmüştür. 1 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilememiştir. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 59’u evlerinde öldürüldü.

EN ÇOK ATEŞLİ SİLAHLARLA KATLEDİLDİLER

Bu ay öldürülen kadınların 20’si ateşli silahlarla, 9’u kesici aletlerle, 1’i boğularak, 1’i darp edilerek, 1’i yüksekten düşerek, 1’i zehirlenerek, 1’i ise çekiçle öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 59’u ateşli silahla öldürüldü.”

'SOMUT ÇÖZÜM DEVLETİN GÖREVİ'

Platform, yaptığı açıklamada tüm mekanizmaların harekete geçirilmesi için mücadeleye devam edileceğine dikkat çekerek, şunları ifade etti: “Türkiye’de kadın cinayetlerini durdurma mücadelesi 12 yıldır devam ediyor. Platform olarak, ihtiyacı tespit ettiğimiz 2010 yılından itibaren kadın cinayeti verilerini kamuoyuna açıklıyoruz. İçişleri Bakanlığı ise kaç kadının, neden, nasıl, kim tarafından öldürüldüğünü açıklamak yerine, kadın cinayeti verilerinin yanlış hazırlandığını söyleyerek, gerçekleri çarpıtıyor. Kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümleri gerçekliğini açıklamakla birlikte, kadın cinayetlerini durdurmak için somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi de devletin görevidir. Bu görevin yerine getirilmesi için de ilgili tüm bakanlıkların, tüm mekanizmaların harekete geçirilmesi için mücadeleye devam edeceğiz.”