2019 yılı, bir gazetecinin halka doğru bilgiyi ulaştırma çabasına soruşturma açılmasıyla başladı. Bülent Şık hakkında kanserojen ürünleri haber yaptığı gerekçesiyle henüz 2 Ocak'ta dava açıldı. Ay boyunca 20 Barış Akademisyeni'ne peşi sıra hapis ve para cezaları gelirken Paradise Papers ekibinde yer alan Türkiye'deki tek gazeteci Pelin Ünker de hapis ve para cezasına çarptırıldı.

Ayın öne çıkan basın ve ifade özgürlüğü ihlalleri şunlardı:

BÜLENT ŞIK'A KANSERLİ ÜRÜNLERİ AÇIKLAMAKTAN DAVA

Bülent Şık hakkında Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanan "Türkiye'yi kanser eden ürünleri devlet gizledi, biz açıklıyoruz! İşte zehir listesi" başlıklı yazı dizisi nedeniyle henüz yılın başında; 2 Ocak'ta 5 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

10 BARIŞ AKADEMİSYENİNE 1 YIL 3 AY ERTELEMELİ HAPİS CEZASI

Tek bir davada 10 akademisyene "örgüt propagandası yapmak" suçu sabit görülerek 1 yıl 3'er ay hapis cezası verildi. 9 kararda hükmün açıklanması geri bırakıldı (HAGB). HAGB istemeyen Esra Arsan'ın cezası ise 2 yıl denetimle ertelendi. Ayrı görülen diğer davalarda da 10 akademisyene daha hapis ve para cezası verildi.

PELİN ÜNKER'E 'PARADISE PAPERS' HABERLERİ SEBEBİYLE HAPİS VE PARA CEZASI

Eski Cumhuriyet gazetesi çalışanı gazeteci Pelin Ünker'e, Paradise Papers (Cennet Belgeleri) yazı dizisi gerekçe gösterilerek, "kamu görevlisine hakaret" ve "iftira" suçlarından 1 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası ve 8 bin 660 TL para cezası verildi. Pelin Ünker, Paradise Papers belgelerini inceleyen uluslararası gazeteciler komisyonunun Türkiye'deki tek temsilcisi.

TÜRKİYE, OSMAN BAYDEMİR'E TAZMİNAT ÖDEYECEK

Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir hakkında, 2006 yılında "14 PKK'lının kimyasal silahla öldürüldüğü" iddiası sonrası "Acımıza sahip çıktınız. Acımız 14'tü, 16 oldu. Cesaretiniz için teşekkür ederim. Biz de sizinleyiz. Polisler karakollarına çekilmeli, gençler de evlerine" sözleri nedeniyle "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek”ten soruşturma başlatılmıştı. Türkiye, Osman Baydemir davasında "düşünce ve ifade özgürlüğünü ihlal etmek”ten mahkum oldu.

GAZETECİ AYŞE DÜZKAN CEZAEVİNE GİRDİ

Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği davasında 18 ay hapis cezası verilen Gazeteci Yazar Ayşe Düzkan, kesinleşen cezasını yatmak üzere Çağlayan’daki İstanbul Adliyesine geldi. Avukatıyla birlikte infaz bürosuna giden Düzkan, yapılan işlemlerin ardından polis nezaretinde Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevine götürüldü. Düzkan, cezaevine götürülmeden önce Türkiye'de hukukun ortadan kaldırıldığına dikkat çekti.