“Eşitlik, Adalet Kadın Zirvesi”ne ilişkin gerçekleşen basın toplantısında zirvenin hedefinin kadınların eşitlik ve adalet sorununun tartışılacağı zemin hazırlamak olduğu belirtildi.

[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]İ[/mks_dropcap]stanbul Yeşilköy’de 31 Kasım-1 Aralık tarihlerinde WOW Otel’de düzenlenecek olan “Eşitlik, Adalet Kadın Zirvesi”ne ilişkin The Marmara Otel’de basın toplantısı düzenlendi. Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları başkanı Fatma Köse, Prof. Dr. Fatmagül Berktay, kadın hakları aktivisti Yasemin Bektaş’ın yer aldığı basın toplantısında ilk olarak zirvenin küratörü Gülseren Onanç söz aldı. Onanç, kadınların eşitlik ve adalet mücadelesinin yüzyıllardır süren bir mücadele olduğunu belirterek, “Hem Türkiye’de hem dünyada yıllardır verilmiş mücadele sonucunda elde ettiğimiz kazanımlarda çeşitli gerilemeler var. Artık yeniden bir eşitlik ve adalet mücadelesini başka yolları da bularak vermemiz gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

‘KADIN HAKLARINA DÖNÜK CİDDİ SALDIRILAR VAR’

Her kesimden kadının katılım sağlayacağı bir zirve planladıklarını söyleyen Onanç, “Biz uzun yıllardır kadının eşitlik ve adalet mücadelesine çeşitli alanlarda destek olmuş sivil toplumda, akademide, toplumda bu süreci destekleyen aktif bireyleriz. Siyasi partilerle ilişkileri olanlarımız da var, ama biz o kimliklerle değil, kadın hakları savunucusu kimliğimizle bu zirveyi düzenliyoruz” dedi.

ERKEKLİK KRİZİ

Prof. Dr. Fatmagül Berktay ise yapılacak olan zirvenin yeterli kalmayacağından bahsederek, bunun gibi pek çok zirve, konferans ve toplantının gerekli olduğunu belirtti. Berktay, sadece Türkiye’de değil dünya genelinde kadınların kazanımlarına ve haklarına dönük ciddi saldırılar olduğunu ifade ederek, kadın kazanımları karşısında yaşanan saldırıları erkeklik krizi olarak tanımladı. Berktay, “Erkekler bu erkeklik krizini, kadınlara şiddet uygulayarak, kadın haklarına daha fazla saldırarak telafi etmeye çalışıyorlar. Türkiye’de adalet kavramı yerine eşitlik kavramı kullanılıyor. Bunun üzerinde durmak gerekir. Eşitlik aynılıkmış gibi, sanki kadınların eşitlik kavramı erkeklerle aynı olmak istiyorlarmış gibi sunuluyor. Halbuki kadınlar farklılığı içeren bir eşitlik anlayışını savunuyorlar” diye konuştu.

TÜM PARTİLER DAVET EDİLDİ

Toplantının devamında zirveye katılım için Meclis’te grubu bulunan tüm partilere davet yollandığı bilgisi verildi.

Toplantı, kadın gazetecilerin soru, görüş ve önerileri ile sonlandırıldı.

Zirvenin ayrıntılarına buradan ulaşılabilir: https://www.kadinzirvesi.org

dokuz8HABER/JINNEWS