İstanbul Üniversitesi (İÜ) öğrencileri, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen üniversitelerin bölünmesine dair yasa tasarısını 4. gününe giren eylemleriyle protesto etmeye devam etti.
EYLEMDEN GÖRÜNTÜLER - Curated tweets by dokuz8haber

 [mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]H[/mks_dropcap]ükümet tarafından mevcut 10 üniversitenin bölünerek 15 yeni üniversitenin kurulmasına ilişkin hazırlanan Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda. Tasarı üzerindeki görüşmeler devam ederken, bölünmesi planlanan üniversitelerden biri olan İstanbul Üniversitesi (İÜ) öğrencileri ise, 4 gündür bu plana karşı eylem halinde.

Yasa tasarısına karşı okudukları fakültelerden gruplar halinde yürüyüşe geçen öğrenciler, İÜ ana kapısı önünde bir araya gelerek, oturma eylemlerini sürdürdü. Öğrenciler tepkilerini açtıkları "Duymamış olayım", “Bölmediniz, Birleştirdiniz”, "Parselleye parselleye bitiremediniz",  "Uzaya insan yollayın,  Silivri'ye öğretmen değil" ve "Böleceğiniz tek şey mezuniyet pastamız olsun" pankart ve dövizleri ile gösterdi.

Yine "Rektör buraya açıklama yapmaya", "Üniversiteme dokunma fakülteme dokunma" ve "Beyazıt bizimdir bizim kalacak" sloganları atan öğrenciler, şarkılar söyledi.

‘EĞİTİM SÜREÇLERİNİ NİTELİKSİZLEŞTİRMEYİN’

Eylemde söz alan İÜ Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi (HAYEF) öğrencisi Sereynaz Yılmaz, tasarıyı kesinlikle reddettiklerini belirtti. Yasalaştırılma sürecinde öğrencilerin ve akademisyenlerin fikrinin alınmadığına dikkat çeken Yılmaz, “İÜ ve Hasan Ali Eğitim Fakültesi köklü kurumlardır ve Türkiye’de önemli değerlerdir. Bu büyük kurumların bir parçası olmak hayaliyle bu bölümleri kazanmak için emek harcayan ve bu bölümleri tercih eden öğrencilerin hayalleri yıkılacaktır. Bu doğrultuda 22 Nisan’dan bu yana tepkilerimizi demokratik yollarla dile getirdik. Buradan yetkililere sesleniyoruz. Bu hatadan vazgeçin, toplumun geleceğinin temsilcilerini oluşturan öğretmenlik mesleğinin eğitim süreçlerini niteliksizleştirmeyin” diye konuştu. Yılmaz, “Biz HAYEF’liler olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kantinde, bahçede, meydanlarda mücadele etmeye devam edeceğiz. Çünkü biz bütün fakülteleriyle bütün birleşenleriyle İÜ’yüz. Hiçbir fakültenin koparılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

"AKADEMİNİN ÖZGÜRLÜĞÜNDEN YANA OLACAĞIZ"

Üniversitenin özerk yapısının hedef alındığına vurgu yapan Hukuk Fakültesi öğrencisi Mert Doğan ise, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Bu tasarı ile amaçlanan İÜ’nün tarihsel birikimine ve bugün öğrenciler arasında oluşturduğu dayanışmayı ve kültürü yok etmektir. Bu tasarı ile amaçlanan üniversitemizin parsellenerek yeni rant kapılarının açılması ve tarihi yarımadanın gelirlerine yeni bir kalem eklemektir. Üniversitelerimizin bölünmek istemesi yalnızca bugün yaşadığımız münferit bir olay değildir. Bugün İÜ’yü bölmek isteyenler; 2015’te rektör seçilen Raşit Tükel yerine rektörlüğe Mahmut Ak’ı atayanlardır. Bizler Hukuk Fakültesi öğrencileri olarak her zaman Beyazıt kültüründen, akademinin özgürlüğünden yana olacağız.”

BANDİSTA'DAN MÜZİK DİNLETİSİ

Yapılan açıklamalar sonrası eylem, Bandista grubunun müzik dinletisiyle devam etti.

dokuz8HABER / Barış Kop (@baris_kop )