Diyarbakır'da yüzbinlerce kişi Newroz kutlaması için meydanı doldurdu. Kutlamada 'Eşitlik, barış ve özgürlük' vurgusu yapıldı.

Diyarbakır'da resmi kutlama saati olan 11.00’i beklemek istemeyen yurttaşlar sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Bağlar’daki Newroz alanını doldurmaya başladı. Newroz alanı her yıl olduğu gibi sarı, kırmızı ve yeşil renklerle donatıldı. Kadınlar renkli yöresel kıyafetlerini giyerken, bazı noktalara gruplar halinde gelen kitle, davul ve erbaneler eşliğinde alana giriş yaptı. Alanda “Newroz pîroz be” sloganları ile halaylar çekilmeye başladı.

ALANDA ARAMA

Newroz alanının etrafında yoğun önlemler dikkat çekerken, alanda bomba arama köpekleri eşliğinde patlayıcı araması yapıldı. Aramaların tamamlanmasının ardından 5 girişte halk alana alınmaya başlandı. Polislerin yanı sıra her arama noktasında Tertip Komitesi tarafından belirlenen bini aşkın görevli görev aldı. Arama gerekçesiyle girişlere yaklaşık 09.30 sıralarında izin verildi.

AÇILIŞ KONUŞMASI YAPILDI

Diyarbakır'da açılış konuşmasını HDP İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Camcı yaptı. Camcı, tüm Kürt halkının Newroz’unu kutlayarak, ne olursa olsun Kürt halkının kazanacağını ifade etti. Kutlama sanatçı Helim Ömeri’nin seslendirdiği parçalarla devam ediyor.

LGBT-İ BAYRAKLARI ALANA ALINMADI

ALANDA HALAYLAR ÇEKİLDİ

YÜZBİNLER ALANDA

Alanda Newroz ateşi yakıldı.

AFRİN KANTONU: MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR

DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk,  Afrin Kanton yönetimi tarafından Diyarbakır Newrozu’na yollanan mektubu okudu. “Efrîn’de yaşayan halklar olarak bu toprakların gerçek sahipleriyiz” denilen mektupta, “Türkiye devleti zor kullanarak bizleri toprağımızdan çıkararak buraya ait olmayan insanları yerleştirmek istemektedir. Binlerce halk göç etmek zorunda bırakıldı” denilirken, uluslararası kamuoyunun Afrin Harekatı karşısında gerekli tavrı almamış olmasına da tepki gösterildi. “Mücadelemiz yeni bir aşamaya geçmiştir” denilen mektupta, “Bu toprakların ve bu kadim halkın yalnız olmadığını herkese bir kez daha gösterme zamandır. Newroz bu yönden önemlidir. 2019 Newrozu’nu umut ve özgürlük içerisinde kutlayacağımıza inanıyoruz.” denildi. Cezaevinde tutuklu bulunan seçilmiş milletvekili ve belediye başkanlarının yolladıkları mektup da okundu.

BULDAN: BURADAKİ HERKES BİRER DEVRİMCİ KAWA'DIR

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan,  “Newroz, Mezopotamya ve Ortadoğu halklarının, özgürlük eşitlik, kardeşlik ve barışı haykırdığı bir gündür. Newroz baharın gelişi, dirilişin sembolüdür. Newroz bir kez daha devrimci Kawaların isyan ettiği gündür. Newrozunuz bir kez daha kutlu olsun. Bugün Efrin’de devrimci Kawa’yı bir beton yığınından ibaret görenler şunu bilmeli ki, bu meydanda toplanan herkes birer Demirci Kawa’dır. Bu alanda toplanan her bir insanımızın ruhunda, yüreğinde Demirci Kawaların özgürlük mücadelesi yaşamaktadır. Bu yüzden Kawaların heykelini yıkarak Kürdistan’daki milyonların özgürlük ve eşitlik taleplerini asla yok edemezsiniz.”

"ARKADAŞLARIMIZ ÖZGÜRLEŞİNCEYE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"

Buldan konuşmasına şöyle devam etti; " Şimdi burada olması gereken partimizin genel başkanlığını yapan Selahattin Demirtaş’ı ve Figen Yüksekdağ’ı rehin aldınız, cezaevine koydunuz. Bu ilin milletvekillerini rehin alıp, cezaevine koydunuz. Bizim irademizdir dediğimiz, bu ilin yüzde 80’inin oy vererek seçtiği belediye eşbaşkanını, sevgili Gültan Kışanak’ı rehin aldınız, cezaevine koydunuz. Bizler, tekçiliğe karşı çoğulculuğu, zulme karşı direnişi, esarete karşı özgürlüğü esas alan bir anlayışla, tüm arkadaşlarımız özgürlüklerine kavuşuncaya kadar mücadele edeceğimizin sözünü bir kez daha veriyoruz."

"SEÇİMLERDE ONLARA TARİHİ BİR DERS VERECEĞİZ"

Buldan, "Hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın. Bir halkın özgürlük talepleri karşısında zulmü dayatanlar bir gün kaybedecektir. O gün çok yakındır. AKP-MHP koalisyonunun kaybedeceği tarih çok yakındır. Seçimlerde onlara tarihi bir ders vereceğiz" diye konuştu.

BULDAN'DAN AFRİN MESAJI

Pervin Buldan, "Efrin’e girmeden önce Sayın Öcalan ile görüşseydiniz, bu savaş sarmalının içine girmemiş olacaktınız” dedi. Diyarbakır Newroz’u Bandista isimli müzik grubunun şarkılarıyla devam etti.

POLİS DAĞILAN KİTLEYİ TAKİP ETTİ

KATILIMCILAR

DTK Eş Genel Başkanı Bedran Öztürk, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hacer Özdemir, Goran hareketinden Kwestan Abdullah ve Dr. Yousif Mohammed Sadıq, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, SYKP Eş Genel Tülay Hatimoğulları, ESP Genel Başkanvekili Şahin Tumuku, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, ÖDP, ESP, KESK, ÖSP, DDKD, HAK-PAR gibi siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri ve Federal Kürdistan Bölgesi ile Avrupa’dan çok sayıda temsilci protokolde yerini aldı.