Cumartesi Anneleri ve İnsanları’nın 700. haftasında devam eden oturma eylemleri, kaymakamlık tarafından yasaklandı. Eylem yapmak isteyen kişilere polis müdahale etti, gözaltına alınan 47 kişi ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. 

CUMARTESİ ANNELERİ - Curated tweets by dokuz8haber

 

Eda Narin
#dokuz8/@edaanarin 

Fotoğraf: İsa Örken
#dokuz8/@IsaOrken

[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]C[/mks_dropcap]umartesi Anneleri ve İnsanları’nın kayıp yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin bulunarak yargılanması için başlattıkları oturma eylemi 700. haftasında Kaymakamlık tarafından yasaklandı. Yasaklama kararı Cumartesi Anneleri'nin sosyal medya hesabından bildirildi. Cumartesi Anneleri’nin Twitter hesabı üzerinden yapılan paylaşımda, “Emniyet görevlileri kaymakamlığın 700. hafta oturmamızı yasakladığını bildirdi. Biz, her durumda 699 hafta bu meydanda oturduk. Bu hafta da oturacağız” denildi. Cumartesi Anneleri ve İnsaları’nın eyleminin yasaklanması sonrası İçişleri Bakanı’nı arayan Sezgin Tanrıkulu eylemin Süleyman Soylu’nun emriyle yasaklandığını belirtti.

ÇOK SAYIDA KİŞİ POLİS TARAFINDAN DARP EDİLDİ

Kayıp yakınları, Oturma eylemi için Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelmeye başladı. Eyleme destek için gelenler ise İstiklal Caddesi'nde buluşarak Galatasaray Lisesi'nin önüne yürümeye başladı. Polisler Galatasaray Lisesi önündeki kayıp yakınları ve İstiklal Caddesindeki kitleye müdahale etti. Müdahale sonucu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Aralarında Cumartesi Anneleri’nin de olduğu çok sayıda kişi polis tarafından darp edildi.

MİLLETVEKİLLERİ TOMA'NIN ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ YAPTI

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, polisle görüştü. HDP Eş Genel Başkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan, HDP Milletvekilleri, Hüda Kaya, Serpil Kemalbay, Garo Paylan ve CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun da aralarında olduğu milletvekilleri, kayıp yakınları ve halk Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemine başladı. Polis, Milletvekilleri ve kitleye müdahale etti. Milletvekilleri TOMA’nın önüne oturarak eylemlerine devam etti. Polis kitleye müdahale etmeyi sürdürdü.

47 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Müdahale sonucu 47 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Eylemde gözaltına alınan isimlerden bazıları şöyle: Lezgin Özalp, Maside Ocak, Besna Tosun, Ali Ocak Hasan Karakoç, Sebla Arcan, Gamze Elvan, Faruk Eren, Levent Gökçek, Özer Oymak, Kenan Yıldız, Süleyman Benli, Adil Can, Leman Yurtsever, Cüneyt Yılmaz.

CUMARTESİ ANNELERİ, TÜRKİYE'NİN BİRİNCİ, DÜNYANIN DÖRDÜNCÜ GÜNDEMİ OLDU

"#CumartesiAnneleri700Hafta" etiketi, Türkiye'nin Twitter gündeminde birinci, dünya gündeminde dördüncü sırada yer aldı.

BİRÇOK KENTTE DESTEK EYLEMLERİ DÜZENLENDİ

Cumartesi Anneleri ve İnsanları'nın Galatasaray Meydanı'nda yaptıkları eylemin 700'üncü haftaya girmesi dolayısıyla birçok şehirde açıklamalar yapıldı. Ankara, Van, Diyarbakır, Batman, Adana, Malatya, İzmir ve daha birçok kentte yapılan açıklamalarla Cumartesi Anneleri'nin 700'üncü eyleminde talepler yinelendi polis müdahalesi kınandı.

İHD: SUÇ İŞLEYEN GÖREVLİLER HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILSIN

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Cumartesi Anneleri ve İnsanları’nın Galatasaray Meydanı’ndaki 700. buluşmasına  polis müdahalesiyle ilgili bir basın açıklaması yayımladı. 700. Hafta etkinliğinin İçişleri Bakanlığı emriyle yasaklandığını belirten İHD'nin açıklaması şöyle: "Saat 10.30 itibarıyla güvenlik güçlerinin müdahalesi başlamış, biber gazı, ters kelepçe uygulanarak çok sayıda kişi darp edilmiş, gözaltına alınmıştır.Alana tüm girişler kapatılmış alan boşaltılmış, müdahale ve gözaltılar ara sokaklarda devam etmektedir. Gözaltına alınan kişilerin polis araçlarında tutulduğu bilgisi gelmektedir. Bize ulaşan bilgilere göre; İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyondan Sebla Arcan, Maside Ocak, Gamze Elvan, Şube sekreteri Leman Yurtsever, kayıp yakınlarından Ali Ocak, Faruk Eren, Hasan Karakoç, Cihan Gülünay ile çok sayıda insan hakları savunucusu gözaltındadır. Güvenlik güçleri Cumartesi Anneleri 700. Hafta Etkinliğine hukuka aykırı bir şekilde müdahale etmiş, işkence yapmıştır. Anneler başta olmak üzere kayıp yakınları ve çok sayıda katılımcı işkence görmüştür. Buradan İçişleri Bakanlığı'na çağrıda bulunuyoruz: Gözaltına alınan İHD İstanbul Şubesi yönetici ve üyeleri ile aktivistlerimiz derhal serbest bırakılsın, suç işleyen güvenlik güçleri hakkında soruşturma başlatılsın."

47 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemine yapılan polis müdahalesinde gözaltına alınan 47 kişi emniyetteki ifade işlemelerinin ardından serbest bırakıldı.