Gezi eylemleri sırasında tutuklanan ve götürüldüğü Şakran Cezaevinde çıplak aramaya maruz kalan Elif Kaya, bu durumun AİHS’in “işkence, insanlık dışı veya onur kırıcı muamele yasağı”na aykırı olduğunu belirterek AİHM’e başvurdu.
"AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ'NE AYKIRI" AİHM başvurusunda “çıplak aramanın” Türk hukuk sistemindeki herhangi bir kanunda tanımlanmadığı belirtilerek, yapılan bu uygulamayla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 8. maddesinde düzenlenen “işkence, insanlık dışı veya onur kırıcı muamele yasağı” na aykırı olduğu belirtildi. Çıplak aramaya direndiği için Kaya’nın aldığı 1 aylık görüş yasağının da “özel hayatın korunması” ilkesine aykırı olduğu vurgulandı. AİHM konu ile ilgili daha önceki kararlarında cezaevi güvenliğini sağlamak ve cezaevinde kargaşa çıkmasını engellemek için bazı durumlarda çıplak aramanın gerekli olabileceğini ancak bu durumlarda dahi aramanın uygun şekilde yapılması zorunluluğunu vurgulamakta.

NE OLMUŞTU?

9 gardiyan tarafından arandı Cezaevine girişi sırasında 9 gardiyan tarafından bir odada çıplak aramaya zorlandı. Cezaevinin güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde elleri arkadan bağlı olan Kaya’nın gardiyanlar tarafından bir odaya götürüldüğü ve daha sonra Kaya’nın odadan elinde iç çamaşırı ile çıktığı kaydedildi.Avukatı aracılığıyla cezaevi yönetimi ve gardiyanlardan şikayetçi olan Kaya bu süreçte, aramaya direndiği gerekçesiyle de 1 ay görüş yasağı aldı. AYM kamera görüntülerini yok saydı  Çıplak arama ve görüş yasağı hakkında yargıya yaptığı başvurulardan sonuç alamayan Kaya, güvenlik kamerası görüntüleriyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Görüntüleri izleyen AYM, “şiddet ve çıplak arama olduğu iddialarına” yönelik şüpheden uzak delil bulunmadığını belirterek başvuruyu reddetti. dokuz8/Çınar Livane Özer