İstanbul - Taksim Meydanı'ndan gelişmeler için tıklayınız.

İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Dayanışma ve Mücadele Günü 1 Mayıs İstanbul’da Maltepe’de kutlandı.

[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]1[/mks_dropcap] Mayıs Emek ve Dayanışma Günü İstanbul Maltepe'de on binlerce işçi ve emekçinin katılımı ile coşkuyla kutlandı. İşçi ve emekçiler "OHAL'e son" , "Grev yasaklarına son", Ayrımsız şartsız kadro”, “İnsanca yaşanabilecek bir ücret”, “Çalışma koşullarının iyileştirilmesi”, “İş cinayetlerinin son bulması” taleplerini dile getirdi.

Maltepe Meydanı’nda yapılan miting öncesi emekçiler 3 kolda toplandı. DİSK-Türk-İş, KESK’e bağlı sendikalar, TTB, TMMOB, Emek Partisi, CHP, HDP, BHH, TKP, ESP, SYKP, Devrimci Parti, Yeşiller Sol ve Gelecek Partisi, Halkevleri, Çarşı Grubu 3 koldan miting alanına yürüdü. Mitinge HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, Gürsel Tekin, Gülay Yedekçi, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Kadıköy Belediye Başkanı Aykut Nuhoğlu, Oyuncular Rutkay Aziz ve Genco Erkal katıldı.

GAZİ'DEN GELEN ARAÇLARA GBT KONTROLÜ

Alan çevresinde geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti. Piri Reis Caddesi ve Turgut Özal Bulvarı'nın kesiştiği yol araç trafiğine kapatıldı. Alan üzerinde polis helikopteri de uçtu. Gazi Mahallesi'nden Maltepe'ye gelen araçların tamamı durdurularak GBT kontrolü yapıldı .

Sahnedeki ekranda 7 ayrı dilde 1 Mayıs yazdı. Alanda bulunan sarı kırmızı yeşil flama polis tarafından indirildi.

CHP KORTEJİ 5 KM YÜRÜDÜ

Kartal sahilinde bir araya gelen aralarında il başkanı, milletvekilleri, belediye başkanları ile parti meclisi üyelerinin de bulunduğu Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grubu, yaklaşık 5 kilometrelik yürüyüşün ardından Maltepe’deki miting alanına ulaştı.

6 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Maltepe Miting Alanı'na girişte kurulan polis noktasında çıkan tartışma sonrası 6 kişi gözaltına alındı. LGBTİ üyesi bir kişi, kendisini erkek polise aratmak istemedi. Yaşanan arbedede 6 kişi gözaltına alındı.

KATLİAMDA HAYATINI KAYBEDENLER ANILDI

Program 1 Mayıs 1977, 1989, 1996, 10 Ekim Ankara Katliamı, Suruç Katliamı ve tüm hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı.

"EMEĞİN DEMOKRASİ SEFERBERLİĞİNİ İLAN EDİYORUZ"'

DİSK adına konuşan Genel Sekreter Arzu Çerkezoğlu, “Savaşlar sermaye düzenin kapitalizmin, emperyalizmin eseri. Demokrasi birikimini ortadan kaldırmaya çalışan rejim değişikliği öncesi alanlardayız. Yaşadığımız baskı, sömürü rejimine hayır diyenler olarak Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs meydanında emeğin demokrasi seferberliğini ilan ediyoruz” dedi.

"OHAL EKMEĞİMİZİN GASP EDİLMESİDİR"

2018 1 Mayısının umutlu bir başlangıcın işaret fişeği olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu meydandaki tablo 24 Haziran günü ve sonra da devam edecek mücadeleyi, emeğin mücadelesiyle örgütlemenin fotoğrafıdır. OHAL ekmeğimizin gasp edilmesidir. Tek kişinin ağzından çıkan sözün kanun sayıldığı yerde en çok emekçiler mağdur olur. ‘OHAL’i patronlar için yaptık’ diyen Erdoğan’ı emekçiler durduracak. Halklar arasındaki düşmanlığı Kürt ve Türk kardeşlerimiz durduracak. Hak aramayı yasaklayanları emekçiler durduracak. İradeyi yok sayan öğrenciyi, gazeteciyi, aydını, siyasetçiyi hapse mahkum eden OHAL’e itirazımız var.  Bu meydandan söz verelim, korktukları başlarına gelecek, bu ülkeyi diktatörlüğe bırakmayacağız. Güzel günler göreceğiz.”

"OHAL'İN KALICILAŞTIRILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Taksim yasağını kınayan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, “Bizler bu ülkede bir arada yaşayacak, ülkeyi birlikte özgürleştirecek, yaşam zincirlerini kuracağız. OHAL’i fırsata çevirenler yargı önünde hesap vermekten kurtulamayacaklar” dedi. Bozgeyik, erken seçime dikkat çekerek “OHAL’i kalıcılaştırmak gerici, tekçi faşizan politikalarla toplumsal yaşamımızı dizayn etmek istiyorlar. İzin vermeyeceğiz. 24 Haziran’a kadar her günümüz 1 Mayıs’tır. Kapı kapı dolaşıp faşizme geçit vermeyeceğimizi anlatacak, 24 Haziran’da gerekli cevabı vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Sanatçı Genco Erkal sahnede "Nazım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hala" şiirini seslendirdi.

dokuz8HABER / Eda Narin (@edaanarin) - Egecan Türkmen (@gunahkarpapaz) - Sakine Yıldıran (@sakineyldran) - Arif İyidoğan (@arifiyidogan) - Aslı Yağcı (@yagciasli) - Fatih Pınar (@FatihPinar) - Cüneyt Yusufoğlu (@cyusufolu) -Barış Kop (@baris_kop) - Nahide Yılmaz (@rozelin58)