Bölge illerinde yapılan 1 Mayıs kutlamalarında tecride karşı süren açlık grevleri ve başlatılan ölüm orucu ilgili talep ve sloganlar öne çıktı. Barış anneleri alanlara barışı simgeleyen beyaz tülbentleri ile geldi.

BÖLGE İLLERİNDE 1 MAYIS - Curated tweets by dokuz8haber

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da İstasyon Meydanı'nda 1 Mayıs diğer yıllara göre daha farklı mesajlarla kutlandı. Bir tarafta KHK ve ihraçlar diğer tarafta ise çocukları ölüm orucunda ve açlık grevinde olan tutuklu ve hükümlü yakınları ve barış anneleri vardı. Diyarbakır'da bu yıl 1 Mayıs çocukları cezaevinde olan annelerin seslerini duyurmak için verdiği çabaya sahne oldu. Barış anneleri İstasyon Meydanı'na barışı simgeleyen beyaz tülbentleri ile geldi. Ancak polisler ilk başta bu tülbentlerin siyasi bir anlam taşıdığını belirterek tülbentleri içeri almadı. Ancak anneler ve HDP'li, CHP'li vekilerin çabası ile beyaz tülbentler içeri alındı. Sık sık biji berxwudan'a zindan'a sloganları atan anneler ilk olarak el ele tutuşarak miting çevresinde bir zincir oluşturdu. Daha sonra beyaz tülbentleri ile yerde "yaşama ses ver" yazısını oluşturdular. Burada konuşan barış anneleri, "STK'lara sesleniyoruz, annelere, babalara sesleniyoruz sesimize ses çığlığımıza çığlık olun. Biz şov yapmıyoruz, çocuklarımızın yaşamalarını istiyoruz." dedi. Anneler mitingin ardından ise İstasyon meydanında el ele tutuşarak Sanat Sokağı'na kadar yürüyüş yaptı. Zaman zaman polislerin engel olma çabasına rağmen anneler yürüyüşünü gerçekleştirdi. Barış annelerinin yanısıra KESK, DİSK, TMMOB, TTB, HDP, CHP, EMEP gibi çok sayıda siyasi parti ve STK temsilcisi de Diyarbakır İstasyon meydanında yer aldı. Konuşmaların temelinde açlık grevleri ve KHK ile ihraç edilenlere mazbataların verilmemesi vardı. Önceki yıllara göre çok daha fazla kişinin ağırlandığı 1 Mayıs mitingi konuşmalar ve sanatçıların şarkıları ile sona erdi.

VAN

Van'da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB öncülüğünde "Güvencesizliğe, işsizliğe, yoksulluğa, gericiliğe teslim olmayacağız" sloganıyla 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mitingi, Musa Anter Barış Parkı'nda kutlandı. Kitle miting alanına kurulan iki arama noktasından geçerek giriş yaptı. DTK, HDP, DBP, TİP, EMEP, ESP, İHD ve yüzlerce yurttaş miting alanını doldurdu. TMMOB Van Şube Başkanı Engin Işık, "Bugün faşizmden tekçilikten kurtulma günüdür. Bizleri karanlıkta çıkaracak olan işte bu 1 Mayıs meydanlarındaki barış, demokrasi, birlik mücadelesidir. Gün karanlığa karşı aydınlık bir Türkiye için meşale yakma günüdür" dedi.

TUNCELİ

Tunceli’de emek ve demokrasi güçleri öncülüğünde 1 Mayıs, Seyit Rıza Meydanı’nda düzenlenen mitingle kutlandı. Miting öncesi Sanat Sokağı’nda toplanan yüzlerce kişi, buradan Seyit Rıza Meydanı’na kortej şeklinde yürüdü. HDP, "Tecrit kaldırılsın, Leylalar yaşasın, bijî 1 Gulan", KESK Dersim Şubeler Platformu, “Güvencesizliğe, işsizliğe, yoksulluğa, gericiliğe teslim olmayacağız”, DİSK ise "Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir. Dokunamazsın haktır, ganimet değil” yazılı pankartlar açtı. Yürüyüş boyunca sık sık "Leyla Güven onurumuzdur”, “Bijî berxwedana zindanan”, “İmralı'ya bin selam”, “İş, ekmek, özgürlük”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın 1 Mayıs” ve “KHK'ler gidecek biz kalacağız” sloganları atıldı. Yapılan saygı duruşunun ardından konuşan 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Gürbüz Solmaz, ekonomik krize dikkat çekerek, "Kriz soframızdaki ekmeği daha da küçültmekle kalmayıp gelecek kaygımızı arttırıyor. Kıdem tazminatı ve zorunlu BES uygulaması emekçilerin maaşlarından kesinti anlamına gelen bir uygulama. Bu yine emekçilere dönük bir saldırıdır. Buna izin vermeyeceğiz" dedi.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa’da Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde kutlanan 1 Mayıs’a KHK ile işten çıkarılan emekçilerin talepleri ve açlık grevleri damgasını vurdu. Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde yapılan 1 Mayıs kutlamasına, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Urfa Şubeler Platformu, İHD, Tabip Odası, CHP, HDP, EMEP İl örgütleri, Urfa Kadın Yaşam Evi Derneği, Urfa Barosu, Suruç Belediyesi Eşbaşkanı Hatice Çevik ve çok sayıda emekçi katıldı. Eğitim Sen Şube Eşbaşkanı İsmail Tutal, emekçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çektikten sonra Maraş Elbistan’dan Hak-İş ve Memur-Sen’in 1 Mayıs mitingi için Urfa’ya gelen emekçileri taşıyan otobüsün kaza yapması sonucu yaşamını yitiren 5 sağlık emekçisinin ailesine ve sendikal camiaya başsağlığı diledi.

GAZİANTEP

Antep’te 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü KESK, DİSK, TMMOB, Türk-İş ve TTB’nin organize ettiği mitingle kutlandı. Kırkayak Parkı'nda düzenlenen mitinge, CHP Antep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, HDP, EMEP, DBP, SYKP, TİP, KKP, Yeşiller Sol, TKP, ÖDP'nin yöneticileri, Antep Barosu İnsan Hakları Merkezi ve çocukları cezaevlerinde açlık grevinde olan annelerin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. Parkın etrafını zırhlı araçlarla çeviren polisler, alandaki kutlamaya katılan kişileri çok sayıda kamera ile kayıt altına aldı. Çok sayıda pankartın açıldığı mitingde "Silivri Soğuktur", "Bıçak kemikte", "Savaşa son, Barış istiyoruz", "Kıdeme uzanan eller kırılsın" yazılı dövizler dikkat çekti. Çocukları açlık grevinde olan anneler sık sık "Bijî berxwedana zindanan" sloganını atarken, işçiler ise "Kıdeme uzanan eller kırılsın" ile "Direne direne kazanacağız" sloganlarını attı.

KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş’ta ise 1 Mayıs kutlamalarının adresi Nurhak’tı. Nurhak ilçe merkezinde bir araya gelen HDP, CHP, ESP ve KESK’liler 1 Mayıs’ı davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla kutladı.

MARDİN

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarının adreslerinden biri olan Mardin'de isçiler, kadınlar, kamu emekçileri ve anneler alana çıktı. Valiliğin izin vermemesi nedeniyle şehir merkezinde gerçekleştirilemeyen kutlamalar, şehir merkezine 8 kilometre mesafede bulunan Artuklu Kapalı Spor Salonunun önündeki boş alanda yapıldı. Karayolları İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen kitle buradan spor salonunun önüne kadar kortejler eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi. Kutlamalar konuşmalar ile devam ederken ilk olarak KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Bozan konuştu. Bozan, valiliğin Karayolları Parkında yapılacak kutlamaya izin vermemesini eleştirdi. Sözlerinin devamında Bozan, açlık grevi eylemlerine ses vermeyi sürdüreceklerini söyledi. Barış Anneleri Meclisi adına konuşan Perihan Altuğ, "Çocuklarımızın açlığına ses verin. Biz annelere ses verin. Biz yaşamdan ve barıştan yanayız. Türk annelerine, Kürt annelerine sesleniyorum. Bu çığlığı duyun. Ölümlerin önüne geçin. Tecrit son bulsun. Çocuklarımız yaşasın" diye konuştu. Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk de, açlık grevi eylemlerine dikkat çekerken, Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığına harekete geçme çağrısında bulundu.

SİİRT

Siirt’te 1 Mayıs kutlaması Belediye-İş Sendikası üyeleri tarafından 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda kutladı. 1 Mayıs kutlamasına, Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Helen Işık ile çok sayıda kişi katıldı. Belediye-İş Sendikası Siirt Şube Başkanı Halit Akınay, emek düşmanı politikalara, işsizliğe, yoksulluğa, kıdem tazminatının zorunlu Bireysel Emeklilik Sigortasıyla (BES) birleştirilerek fona devrine, emperyalizme karşı ve krizin faturasını ödememek için 1 Mayıs’ta alanlarda olduklarını söyledi. Belediyelerde işten atılan tüm işçi ve memurların hemen işe alınmaları ve emeklilikte yaşa takılan emekçilere adalet istemek için alanlarda olduklarını belirten Akınay, “İş cinayetlerinin son bulması, örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması için, yeni cezaevleri yatırımları değil; üretime, kamu yatırımlarına dayalı, 'insan onuruna yakışır iş’ talebiyle alanlardayız” diye konuştu.

ADIYAMAN

Adıyaman’da da emekçiler, itfaiye müdürlüğü önünde toplandı. Pankartlar eşliğinde yürüyüşe geçen emekçiler “Biji yek Gûlan”, “Direne direne kazanacağız”, “Hak, hukuk, adalet”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı. Mustafa Yücel Özbilgin Parkı yanında bulunan miting alanına kadar yürüyen emekçiler, polisin kurduğu arama noktalarından geçerek alana giriş yaptı. Miting alanında tertip komitesi adına konuşan Eğitim Sen Adıyaman Şube Eşbaşkanı Mehmet Dağdeviren, “Yasaklara, baskılara, saldırılara, şiddete karşı yaşamı yeniden inşa edenler, bütün ezilenlerin ve yok sayılanların direniş günü 1 Mayıs hepimiz kutlu olsun” dedi. dokuz8HABER / Bekir Güneş (@bekirgne2 ) - Murat Güreş (@muratgures27) - Mahfuz Karaaslan (@mahfuzamed ) - Abdülkadir Esen