Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TCMB), Nisan ayı Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 24 seviyesinde sabit tuttu. Dolar karar sonrası yükselişe geçti. Peki ekonomistler kararı nasıl yorumladı?

Açıklamada sıkı para politikasının enflasyonda önemli iyileşme sağlanana kadar süreceği belirtildi ancak 'ihtiyaç duyulması halinde ek sıkılaştırma yapılabilir' ifadesi metinden çıkarıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin devam ettiğini göstermektedir. Dış talep nispeten gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyet yavaş bir seyir izlemektedir. Cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir. İç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlenmektedir. Bununla birlikte, gıda fiyatları ve ithal girdi maliyetlerindeki artışlar ile enflasyon beklentilerindeki yüksek seyir fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğini göstermektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir. Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek, parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

DOLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

TCMB'nin kararı sonrası güne 5.88 seviyesinde başlayan dolar 5.95'e kadar yükseldi.

EKONOMİSTLER NASIL YORUMLADI?

Mahfi Eğilmez: "Kur bir anda 5,95'e çıktı. Buna göre "piyasanın beklentisi TCMB'nin faizi artırması yönündeymiş ama kimse gerçeği söyleyememiş" gibi bir sonuç mu çıkıyor? Merkez Bankası'nın faiz kararında önceki kararlarda yer alan "ihtiyaç duyulması halinde ek sıkılaştırma yapılacaktır" ifadesini çıkarmış olması kurun sıçramasına yol açmış görünüyor." Mustafa Sönmez: "Tahmin ettiğimiz gibi Merkez bankası politika faizini değiştirmedi, yüzde 24 seviyesinde tuttu. Haziran'da da aynı şey olur. Ama, dövizde sert çıkışlar olursa Haziran'a kalmadan faizleri artırmak zorunda kalabilir, galiba öyle birşey de yaşanacak." Ümit Akçay: "TCMB'nin önceki açıklamalarında yer alan 'ilave sıkılaştırma' ifadesinin bugünkü açıklamada metinden çıkarılması, faiz indiriminin gündeme alınması olarak algılandı. TL'de sert hareketler var." Uğur Gürses: "Gerçeklikten kopan merkez bankaları parasına kötülük eder." Yalçın Karatepe: "Dolar 5.90 ve alıştıra alıştıra, panikletmeden, yükselmeye devam ediyor." Refet Gürkaynak: "Para Politikası Kurulu duyuruda, geçen seferin aksine, 'maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı' kalıbını kullanmamış. Onlar da bu şekilde idare edilen maliye politikasından hayır gelmesinden ümidi kesmiş zaar."