ABD’nin Washington kenti merkezli düşünce kuruluşu Freedom House’nin “İnternette Özgürlük: 2017” raporuna göre; Türkiye, Mısır ve Ukrayna internet kısıtlamalarının en fazla yaşandığı ülkeler oldu.

[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]A[/mks_dropcap]raştırma kapsamında toplam 65 ülkede internet yasakları ve sınırlamalar incelendi. 65 ülkenin 32'sinde internetin kötüye gidişatı gözlemlenirken, raporun küresel çaptaki internet kullanıcılarının yüzde 87'sini oluşturan ülkelerde yapıldığı kaydedildi.

TELEKOMÜNİKASYON AĞI VE SOSYAL MEDYA KISITLAMALARI

Raporda Haziran 2016 ile Mayıs 2017 arasında geçen sürenin gelişmeleri değerlendirildi. 100 üzerinden 66 puana sahip olan Türkiye ile beraberindeki Mısır (68) ve Ukrayna (45), özgürlük konusunda en hızlı gerileyen ülkeler oldu. Türkiye’de, devlet tarafından telekomünikasyon ve sosyal medya ağının son dönemlerde sürekli sınırlandırılmaya başlaması/askıya alınması, bu duruma en kuvvetli gerekçe olarak gösterildi. Türkiye ayrıca, 2016'dan bu yana “internetin özgür olmadığı” ülkeler kategorisinde kabul ediliyor.

Bu durumun en somut örneklerinden biri, 2016 yılı sonuna doğru Doğu ve Güneydoğu bölgesinde siyasilere yönelik yapılan operasyonlarda yaklaşık 12 milyon kişinin internete erişiminin kısıtlanmasıyla meydana gelmişti.

Türkiye dışında dünya çapında da hükûmetlerin sosyal medya üzerindeki kontrollerinin arttığı, raporda yer verilen sonuçlar arasında bulunuyot.

TÜRKİYE: KEYFİ VE ORANTISIZ TASFİYELER

Filtreleme ve bloke etmeye örnek olarak ise peş peşe gelen, can kayıplarının yaşandığı saldırıların Twitter, Facebook ve YouTube’ye erşimin sınırlandırılması ile Wikipedia’nın tamamen yasaklanması gösterildi.

[caption id="attachment_9363" align="alignnone" width="1000"] Türkiye 2016'dan bu yana internetin özgür olmadığı ülkelerden.[/caption]

Raporda hükûmetin, ‘15 Temmuz’un ardından birçok kamu çalışanını, öğretmeni ve gazeteciyi telefonunda bulunduğu iddia edilen uygulamalar, katıldığı seminer ya da iktidar partisini eleştiren Twitter gönderileri nedeniyle keyfi ve orantısız olarak tasfiye ettiği belirtildi.

“İNTERNETİN ÖZGÜR OLMADIĞI ÜLKELERDE” BAŞI ÇİN ÇEKTİ

Kuruluşun raporuna göre internet kullanıcılarının sadece yüzde 23'lük kısmı “özgür internete” sahip. Özgürlüğün en kötü olduğu ülkeler listesinin başında 87 puanla Çin yer alıyor. 6 yıldır iç savaşın yaşandığı Suriye ile Etiyopya da Çin’i takip etti.

[caption id="attachment_9364" align="alignnone" width="732"] Fazla puan=fazla kısıtlama (Tablo: BBC Türkçe)[/caption]