Hindistan Ankara Büyükelçisi Shiri Sanjay Bhattacharyya, "Hindistan seçimleri dünyadaki en büyük demokrasi şölenidir. 900 milyon kişi oy veriyor, düzinelerce milli ve yerel partiler 543 koltuk için mücadele ediyor. Hindistan Seçim Komisyonu, seçimleri 7 aşama olarak yönetir fakat oy sayımları bir gün içerisinde sonuçlanır" dedi.

Hindistan’da 11 Nisan’da başlayan ve 19 Mayıs’ta tamamlanması beklenen 39 günlük genel seçimler devam ediyor. Çok partili parlementer demokrasi ile yönetilen Hindistan’da Parlamento, Eyaletler Meclisi (Rajya Sabha) ve Halk Meclisi (Lok Sabha) olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. 250 sandalyeye sahip Eyaletler Meclisi Üyeleri genel seçimlerle değil, Eyalet Parlamentoları ve Birlik Toprakları tarafından seçiliyor. Üyelerinin üçte biri her 6 yılda bir yenileniyor ve 12 üye de Cumhurbaşkanı tarafından atanıyor.

900 MİLYON CİVARINDA SEÇMEN VAR

Devam eden genel seçimlerle, 7 aşamada 552 sandalyeye sahip Halk Meclisi parlementerleri seçilecek. Seçme yaşı 18 olan Hindistan’da 900 milyon civarında seçmen var. 1.3 Milyar nüfusla dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan, dünyanın seçmen sayısı en yüksek olan ülkesi. Bu da devam eden Hindistan seçimlerinin dünya tarihinin gördüğü en büyük seçimler yapıyor.

YÜZ BİNLERCE ELEKTRONİK SEÇİM İSTASYONU

2 binden fazla siyasi partinin katıldığı seçimler için, yüz binlerce elektronik seçim istasyonu kuruldu. Oylamalar kapalı kabinlerde gizli şekilde yapılıyor ve elektronik istasyonlarda parti isimlerinin yanı sıra “hiçbiri” seçeneği de mevcut. 7 aşamalı seçimler Birlik Toprakları adı verilen 7 bölgede, 11, 18, 23, 29 Nisan ve 6, 12, 19 Mayıs tarihlerinde yapılıyor. Seçimlerin farklı tarihlerde yapılması ve uzun sürmesinin sebebi sandık güvenliği. Federal polisin, seçim güvenliğini sağlamak üzere bölgelere uygun şekilde dağıtılması ve görevleri bittikten sonra faklı seçim bölgelerine transferi bekleniyor. Tüm oyların sayılacağı tarih ise 23 Mayıs. Seçimler sebebiyle yaşanan saldırı ve çatışmalar yüzünden 7 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası güvenlik önlemleri daha da arttırılmış.

2014 SEÇİMLERİNE KATILIM ORANI YÜZDE 65

Hindistan genel seçimlerine katılım oranı 2014 seçimlerinde yüzde 65 civarındaydı. 2014 yılından beri Hindistan Başbakanı olan sağcı Hindistan Halk Partisi(BJP) Başkanı Narendra Modi, Twitter üzerinden, yapılmakta olan seçimler için “rekor katılım sağlanması” çağrısı yaptı. Modi, özellikle genç ve ilk kez oy kullanacak seçmenleri sandığa çağırdı. Bir önceki genel seçimlerde Modi’nin Hindistan Halk Partisi, parlementodaki koltukların 282’sini alarak son 30 yılın en fazla milletvekili çıkaran partisi olmuştu. Hindistan’ın 133 yıllık ilk siyasi partisi, merkez sol çizgideki Hindistan Ulusal Kongresi ise 44 koltuk kazanmıştı. 2009 seçimlerinde 206 koltuğa sahip olan parti, 2014 seçimlerinde ciddi bir oy kaybı yaşamıştı.

PARTİLERİN SEÇİM KAMPANYALARI

Seçim kampanyalarında Modi ve Hindistan Halk Partisi, Pakistan’la yaşanan gerginlik ve çatışmalar üzerinden ulusal güvenlik üzerinde duruyor. Modi hükümetini ekonomide kötü gidişat ve yolsuzluk iddiaları üzerinden eleştiren kurucu parti Hindistan Ulusal Kongresi ise seçim kampanyasını ekonomik vaatler ve işsizlik üzerinden yürütüyor. Hindistan’da seçim sona yaklaşarak devam ederken dokuz8Haber’den Ulaş Ayaz, 9 ay önce göreve başlayan Hindistan Ankara Büyükelçisi Shiri Sanjay Bhattacharyya ile Hindistan Türkiye ilişkilerini ve devam eden seçimleri konuştu. Ulaş Ayaz: Hindistan'da seçimler nasıl gerçekleşiyor? Shiri Sanjay Bhattacharyya: Hindistan seçimleri dünyadaki en büyük demokrasi şölenidir. 900 milyon kişi oy veriyor, düzinelerce milli ve yerel partiler 543 koltuk için mücadele ediyor. Hindistan Seçim Komisyonu, seçimleri 7 aşama olarak yönetir fakat oy sayımları bir gün içerisinde sonuçlanır. Seçimler, bir milyonun üzerinde oy seçim kabini kullanılarak, elektronik oy verme makineleri aracılığıyla yapılır. Bu güçlü rekabet ve rengarenk seçim kampanyalarından oluşan bir demokrasi şölenidir. Ayaz: Seçimleri kazanmak için oy çokluğu yeterli mi? Bhattacharyya: Hindistan seçimlerinde oy çokluğu esas alınmaktadır. En çok oyu alan aday seçimi kazanır. Baraj oluşturma seçeneğimiz de var fakat kazanan aday en çok oyu alan aday olacaktır. Ayaz: Hindistan Parlementosu’nda milletvekili olmak için minimum yaş sınırı nedir? Bhattacharyya: Anayasamıza göre, Lok Sabha’ya seçilmek (Halk Meclisi) için minimum yaş sınırı 25, Rajya Sabha (Eyaletler Meclisi) için ise 30’dur. Ayaz: Kullanılan oyların gizliliği nasıl teminat altına alınıyor? Bhattacharyya: Gizli oylama sistemi ve elektronik oy kullanma makineleri kullanılarak, oy kullananların gizliliği sağlanmaktadır. Ayaz: Bir kişi birden fazla kez Hindistan başbakanı seçilebilir mi? Bhattacharyya: Bir kişinin kaç defa Hindistan başbakanı olabileceğine dair herhangi bir anayasal limit bulunmamaktadır. Ayaz: Sizce iktidar değişirse Türkiye-Hindistan ilişkileri etkilenir mi? Bhattacharyya: Hidistan ve Türkiye medeni bağlara sahipler. Bunlar zaman içinde güçlendi, son yıllarda da çok yönlü bir hale geldi. Dostumuz Türkiye ile daha yakın ve daha güçlü ilişkiler için siyasi yelpazede oybirliği var. Halk, hangi hükümeti seçerse seçsin ben halklarımız arasındaki bağların derinleşmeye devam edeceğine inanıyorum. Ayaz: Bir diplomat olarak Türkiye hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Bhattacharyya: Hindistan’ın Türkiye’ye Büyükelçisi olarak hizmet etme ayrıcalığına son 9 aydır sahip oldum. Bu zaman içerisinde Türkiye benim ikinci evim oldu. Türkiye'de yaşanan ekonomik büyümeyi ve insanların ne kadar dost canlısı olduklarını gördüm. Ayrıca bu güzel ülkenin birçok yerini ziyaret etme fırsatım olduğu için şanslıyım. Hindistan- Türkiye ortaklığı ve halklarımız dostluğu için çok güzel bir gelecek görüyorum. Hindistan ve Türkiye 21.yüzyılın ortakları.