dokuz8HABER’in üç ay önce başlattığı "Türkiye’de Veri Gazeteciliğinin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında planlanan üç eğitim programının ikincisi geçtiğimiz günlerde İstanbul'da tamamladı. 10-11-12 Mayıs'ta gerçekleşen eğitimde İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Konya, Adana ve Antalya'dan işsiz gazeteciler, yurttaş habercileri ve STK temsilcilerinden oluşan 18 katılımcı yer aldı.

dokuz8HABER Veri Haberciliği Eğitimi, proje lideri ve dokuz8HABER kurucularından Yunus Erduran tarafından, projenin tanıtımı ve projeden beklentilerini açıkladığı konuşmasıyla başladı. Erduran'dan sonra dokuz8HABER kurucularından Gökhan Biçici, dokuz8HABER tarihçesinin kısa özetini katılımcılarla paylaştı ve bu eğitimin 27'ncisi olduğu eğitim programları hakkında bilgi verdi. Biçici ayrıca dokuz8HABER'in 24 Haziran Seçimleri'ne yönelik haber takip ağı hazırlıklarını da anlattı. Biçici'nin ardından tekrar söz alan Erduran, ilk eğitim sonrası hazırlanan haberlerden örnekler gösterdi ve haberlerin hazırlanış süreçlerinden bahsetti.

Veri Gazeteciliği nedir, ne değildir?

Eğitimin ilk sunum Hollanda’da Vrije Universiteit Amsterdam Üniversitesi akademisyeni ve veri haberciliği uzmanı Dr. Efe Kerem Sözeri'nin katılımcılar için hazırladığı video sunum oldu. "Veri Gazeteciliği Nedir, Ne Değildir" başlığıyla yaklaşık bir saat süren sunumda veri gazeteciliğinin tanımıyla başlayan Sözeri, veri gazeteciliğinin tarihçesini uluslararası örnekler üzerinden anlattı. (Sözeri’nin sunumu şu linkten izlenebilir.)

Veri Kaynağı Projesi tanıtıldı

Eğitiminin ilk gün son oturumunda Doğruluk Payı Projesi'ni de başlatan, İzlemedeyiz Derneği'nin yeni projesi verikaynagi.com da tanıtıldı. Proje Koordinatörü Asya Durmaz, Türkiye'de veriye ulaşmanın zorluklarından yola çıkarak, herkesin kolayca veri bulabileceği ve verileri okuyabileceği bir platform yaratmaya çalıştıklarını anlattı. Durmaz, proje deneyimlerini katılımcılarla paylaştı ve katılımcıların sorularını cevapladı.

Dünyanın en başarılı veri haberciliği platformlarından Guardian Data deneyimi paylaşıldı.

Eğitimin ikinci günü, İngiltere merkezli, dünyanın en saygın gazetecilerinden olan Guardian tarafından oluşturulan Guardian Data Projesi editörü ve eğitmen Caelainn Barr'ın sunumuyla başladı. Veri haberciliği alanında dünyadaki en iyi örneklerden birisi kabul edilen Guardian Data Projesi'nin editörü olan Caelainn Barr, dokuz8HABER eğitimi için hazırladığı özel video sunumla eğitim katılımcılarına kendi mutfaklarındaki veri haberi üretim sürecini aşamalar halinde ve somut örneklerle anlattı

Veri haberciliğinin en önemli aracı olarak Excel kullanımı öğretildi

Guardian Data Projesi deneyiminin ardından, veri, veri kaynakları, veri bulma, veri tarama, veri analizi sunumlarına ve atölye çalışmasına geçildi. Mehmet Şafak Sarı ve Yunus Erduran tarafından anlatılan bölümde excel kullanımı ayrıntılı şekilde öğretildi.

Yerli bir Twitter veri analizi aracı: Rekognize

İkinci günün son oturumunda Teknolojist Onut Mat tarafından geliştirilen sosyal medya veri analizi aracı ilk defa tanıtıldı. Twitter takipçileri ve ağları üzerinden çeşitli analizler yapılmasına izin veren bu araçla yapılabilecekler, bu aracın veri toplama, analizi ve görselleştirme açısından sunduğu olanaklar konuşuldu. Rekognize.io dokuz8HABER merkezi tarafından aktif şekilde kullanılacak ve hazırlanacak olan veri haberlerinde de etkin şekilde kullanılacak.Eğitimin üçüncü ve son günü veri görselleştirme anlatıldı. İlk günün çalışmalarıyla excell tabanlı olarak oluşturulan veri setlerini kullanan katılımcılar çeşitli görselleştirme araçları kullanarak İnfografik haberleri yaptılar. En başarılı üç haber grup tarafından yine bir başka değerlendirme odaklı dijital araç kullanılarak seçildi. Eğitimin son bölümünde tüm katılıcılar üç günün deneyimlerini ve öğrettiklerini dikkate alarak hazırlayacakları haber konularını anlattılar. Eğitim katılım belgelerinin dağıtımı ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. Hollanda Matra Fonu desteğiyle yürütülen "Türkiye'de Veri Haberciliğini Güçlendirme Projesi" kapsamında düzenlenecek olan üçüncü eğitim programına katılım için de başvurular açık tutuluyor. Başvuru için linkteki form doldurulabilir. dokuz8HABER