Afrin operasyonu nedeniyle üniversitelerinde lokum dağıtılmasını protesto ettikleri için yargılanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, bugün görülen duruşmada beraatlerini talep etti. Mahkeme beraat taleplerini reddederken, öğrencilerin yurt dışı yasaklarını kaldırdı. Duruşma 19 Mart saat 10.30'a ertelendi.

dokuz8Haber/İlke Cambazoğlu (@ilkecambazoglu)-İrem Afşin (@iremafsin)

[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]B[/mks_dropcap]oğaziçi Üniversitesi'nde Afrin operasyonu için lokum dağıtılmasını protesto ettikleri gerekçesiyle yargılanan 30 öğrencinin duruşması bugün İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde görüldü. Duruşmayı izlemeye HDP İstanbul Milletvekilleri Hüda Kaya ve Erkan Baş katıldı. Duruşma öncesi Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada, ilk olarak tutuklu bulunan ve eğitim hakkından yoksun bırakılan tüm öğrenciler ile 3'üncü havalimanı işçilerinin yanında oldukları belirtildi. Boğaziçi Üniversitesi'nin devletin özel sindirme politikalarına maruz kaldığının belirtildiği açıklamada, "19 Mart'taki lokum dağıtma hadisesinde gösterilen tepki iktidar tarafından bir fırsat olarak değerlendirildi" ifadelerine yer verildi. Açıklamada, üniversitelerin bilimin ve özgür düşüncesinin merkezi olduğunun altı çizildi. Duruşma öncesi protestolara katıldığı gerekçesiyle tutuklanan ve daha sonra tahliye edilen Enes Karakaş, dokuz8Haber'e konuştu. Karakaş, "Bu mahkemede devletin tutumu belirleyicidir. Mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.

ÖĞRENCİLERİN YURT DIŞI YASAKLARI KALDIRILDI
Duruşma başlarken mahkemenin başkanı değişti. Öğrenciler savunmalarında, eyleme katıldıklarını ve terör propagandası yapmadıklarını belirterek, yurt dışı yasaklarının kaldırılması ile birlikte beraatlerini talep etti. Avukat Yıldız İmrek ise tüm sanıklar adına savunma yaptı. AİHM kararlarından örnekler veren İmrek, "Bu eylem ifade özgürlüğü kapsamındadır, şiddet içermeyen bir eylemdir, derhal beraat talep ediyoruz" dedi. Mahkeme, öğrencilerin beraat taleplerini ve görüntülerin dosyadan delil olarak çıkarılması talebini reddetti. Tüm sanıkların yurt dışı çıkış yasakları kaldırıldı. Sanıkların duruşmalardan vareste tutulması talebi ise kabul edildi. Boğaziçi Üniversitesi'nden 30 öğrenci hakkında açılan davanın bir sonraki duruşması 19 Mart saat 10.30'a ertelendi.

BOĞAZİÇİLİLERİN DAVASI - Curated tweets by dokuz8haber