Aralarında çok sayıda sendika, siyasi parti temsilcisi ve aydının bulunduğu “3’üncü Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu” kuruluşunu ilan etti.
DAYANIŞMA PLATFORMU - Curated tweets by dokuz8haber

Aralarında çok sayıda sendika, siyasi parti temsilcisi ve aydının bulunduğu “3’üncü Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Plaftformu” bugün İstanbul Karaköy’de bulunan Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul Büyükkent Şubesi'nde yapılan basın toplantısı ile kuruldu. Toplantıya, HDP Milletvekilleri Hüda Kaya, Serpil Kemalbay, Ali Kenanoğlu, İlahiyatçı İhsan Yazar İhsan Eliaçık'ın yanı sıra birçok siyasi parti ve demokratik kitle örgütü katıldı.

‘DİRENİŞ BİR ADIM OLDU’

Toplantıda ilk olarak söz alan CHP PM üyesi Zeki Kılıçarslan, "Direniş bütün işçi sınıfı adına mücadelenin daha ileri gitmesi için bir adım oldu. Ama bundan sonra yapılacak çok işler var" diye konuştu. Kılıçarslan, SEKA direnişinde de böyle bir yapı oluşturduklarını hatırlatarak, “Bu hareketin ne kadar sesini duyurabilirsek, o zaman büyür ve toplumun daha geniş kesimleriyle bir ağ oluşturur" dedi. İnşaat İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu'ndan İsmail Şahin de, "2 sendikamız devlet terörüyle karşı karşıya kaldı" şeklinde konuştu.

‘EGEMENLERİN SERMAYESİNE SERMAYE KATILMASI İÇİN MİLYONLARCA İNSAN ÖLDÜRÜLDÜ’

Devrimci Yapı İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) Genel Sekreteri Nihat Demir de, “Yıllardır bu topraklarda egemenlerin malına mal, sermayesine sermaye katılması için milyonlarca insan öldürüldü, rehin alındı" ifadelerini kullandı. Demir’in ardından 3'üncü havalimanı işçileri avukatlarından Ahmet Baran Çelik konuştu. Çelik, hukuki süreci “skandal” olarak niteleyerek, “3'üncü havalimanı protestoları 14 Eylül’de başladı. Ve gecesinde odalara baskın yaparak çok kişiyi gözaltına aldılar. On binlerin yaptığı direniş onları korkuttuğu için gözaltı ve işkenceler oldu. O gün bütün gün Arnavutköy karakolunda olmamıza rağmen ne bizi ne de milletvekillerini içeri almadılar. Ama içeri girme yetkisi olan avukatlar ve vekiller içeri alınmazken işverenler çok rahat bir şekilde içeri giriyordu. İşçiler 4 günün sonunda adliyeye sevk olana kadar içeri giremedik. Avukatsız ifadeleri alındı” diye konuştu.

‘DEKLARE ETTİKLERİ TALEPLERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Toplantıda basın açıklamasını HDP Ekoloji Komisyonu üyesi Beyza Üstün yaptı. Üstün, açıklamada şunları söyledi: “Bizler sendikalar, kitle örgütleri ve demokratik kurumlar ve duyarlı kişiler olarak 3’üncü Havalimanı Dayanışma Platformu'nu oluşturduk. Bu platformda haksız hukuksuz şekilde tutuklanan işçiler ve sendikacılar ile dayanışma içinde olacağımızı, 3'üncü Havalimanı şantiyesinde çalışan arkadaşların bir isyanla deklare ettikleri taleplerin takipçisi olacağımızı belirtiriz.”

‘İŞÇİLERİN YÜZDE 1’İ BİLE SENDİKALI DEĞİL’

Basın açıklamasının ardından soru-cevap bölümüne geçildi. İnşaat İşçileri Sendikası'ndan İsmail Şahin, gelen bir soru üzerine, "3. havalimanında 35 bin işçi çalışıyor, yüzde 1'i bile sendikalı değil. Yol-İş ise işveren İGA'nın yönlendirmesi ile işçilerin üye olduğu sarı sendika olduğu için saymıyoruz" dedi.

dokuz8Haber/Barış Kop (@baris_kop)-İrem Afşin (@iremafsin)-Sakine Yıldıran (@sakineyldran)